Vak: Kunstgeschiedenissen 3 credits: 5

Vakcode
DBVB24KGV3
Naam
Kunstgeschiedenissen 3
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
S.A.M. Maring
Werkvormen
  • Onderwijs
Toetsen
  • Actieve participatie - Actieve participatie
  • Beschouwen Andere Kunsten Muziek - Opdracht
  • Essay (Context+Artistiek) - Schriftelijk, eigen organisatie
  • Presentatie (Context+Educatie) - Presentatie

Leeruitkomsten

Essay (Context+Artistiek)
De student heeft kennis van de ontwikkelingen in de beeldende kunst van 1960 tot nu.
De student kan actuele thema’s in de hedendaagse kunst benoemen en deze in verband brengen met zowel kunsthistorische ontwikkelingen, als ook zijn/haar/hen artistieke praktijk.
De student kan kunstwerken in hun cultuurhistorische context plaatsen en deze in verband brengen met de hedendaagse cultuur.
De student kan zelfstandig bronnen bij het gekozen thema zoeken, analyseren en gebruiken als fundament voor zowel een verdiepend essay als ook een presentatie.
De student kan (kunsthistorische) bronnen kritisch lezen, vergelijken en verschillen in de benadering herkennen.

Presentatie (Context+Educatie)
De student kan een actueel thema in de hedendaagse cultuur toegankelijk maken voor leerlingen bovenbouw voortgezet onderwijs.
De student kan zelfstandig het bestaande lesmateriaal aanvullen met relevante (interdisciplinaire) voorbeelden uit het verleden en heden, uit de kunsten en de massacultuur/ het dagelijkse leven.
De student kan zelfstandig bronnen bij een gekozen thema zoeken, analyseren en gebruiken als fundament voor zowel het maken van de lessen, als ook het geven van een presentatie en het schrijven van een reflectief essay.
De student legt in zijn/haar/hen lessen actief een verband tussen het verleden en heden en maakt zowel hedendaagse thema’s als ook historische gebeurtenissen op die manier toegankelijk voor de doelgroep.
De student reflecteert mondelijk en schriftelijk op de inhoud van zijn/haar/hen gemaakte lessen.


 

Inhoud

Het vak Kunstgeschiedenissen 3 bestaat uit twee delen. In het deel Context + Artistiek wordt de beeldende kunst uit de periode 1960 tot nu thematisch en transhistorisch besproken. Het deel Context + Educatie sluit nauw aan bij het vak Educatie. Terwijl binnen het vak Educatie de structuren en didaktiek van de beeldende vakken in de bovenbouw Voortgezet onderwijs uiteenzet, ligt de nadruk in het deel Context + Educatie op de inhoud van de lessen. Het deel Context + Educatie is een werkplaats waarin we samen aan de inhoud van de lessen werken en je in het maken van de lessen wordt ondersteund. In beide onderdelen staat de hedendaagse kunst centraal.

Context + Artistiek
We bespreken de ontwikkelingen in de beeldende kunst van 1960 tot nu thematisch en transhistorisch. Iedereen kiest een thema/aspect van een thema en verdiept zich erin door middel van een essay. In het essay gebruik je relevante bronnen en laat je jouw inzichten in het thema zien. Je bespreekt ook het verband tussen je gekozen thema, de kunstgeschiedenis en je artistieke praktijk. Je plaatst het door jou gekozen eigentijdse thema in een kunsthistorische context, en laat daarmee zien dat je inzicht hebt in kunsthistorische ontwikkelingen en dat je het verleden met het heden in verband kan brengen. Voor wie van toepassing: Vanessa sluit regelmatig aan bij studio, waarin we samen met de beeldende docenten in gesprek gaan over je essay.

Context + Educatie
Het onderdeel Context + Educatie is een werkplaats waarin we samen aan de inhoud van de lessen (bv. (CKV, Kunst Algemeen, Kunst beeldend en TK/HV ‘Oude Stijl’) werken. Je wordt in het maken van de lessen ondersteund, je wordt in het vinden van relevante en aanvullende inhouden gecoacht en je leert reflecteren op de inhouden van deze lessen. Je reflecteert in een presentatie op de inhouden van een of meerdere lessen. Dat mogen gewoon de lessen zijn die je voor je stage voorbereid en geeft.  


 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie Minerva