Vak: Professionalisering 3 credits: 10

Vakcode
ETVB22THEMA29A
Naam
Professionalisering 3
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
K. Ahlers
Werkvormen
  • Opdracht
  • Practicum / Training
Toetsen
  • Portfolio assessment F - Portfolio assessment
  • Portfolio assessment S - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

De student:
  1. Heeft een onderzoekende houding: is nieuwsgierig en kritisch, en staat open voor andere perspectieven
  2. Neemt deel aan het proces om een (zorg)proces, product of dienst te verbeteren passend bij de belangen van de betrokkenen.
  3. Heeft een ondernemende houding en is toekomstgericht: neemt initiatief, doet voorstellen en durf kansen te grijpen.
  4. Heeft een nieuwsgierige houding tegenover andere culturen of subculturen en verdiept zich in de kenmerken en/of verschillen.
  5. Werkt in een interprofessionele simulatie setting.
  6. Reflecteert op professioneel handelen en het professioneel redeneren en stelt indien nodig zijn eigen handelen bij.
  7. Vormt samen met andere studenten en docent in een zelfstandige praktijk en werkt samen met medestudenten aan de planning, organisatie en uitvoering van een professionele praktijkvoering. 
  8. Inventariseert en analyseert onder supervisie methodisch in dialoog met de cliënt en zijn systeem de ervaren handelingsproblematiek. 
  9. Behandelt, begeleidt en adviseert de cliënt onder supervisie op methodische wijze om de gewenste verandering in dagelijks handelen en participatie te realiseren, waarbij interventies onderbouwt worden met wetenschappelijke bronnen.
  10. Evalueert onder supervisie samen met de cliënt de behandeling: trekt een conclusie en formuleert een doel voor vervolg.
  11. Gebruikt duidelijke, correct en professioneel taalgebruik in mondelinge, schriftelijke en digitale communicatie en stemt de communicatie af op de achtergrond en communicatieve mogelijkheden van de ander
  12. Ontwikkelt een professionele houding in authentieke beroepssituaties in contact met cliënt
  13. Verantwoordt op welke wijze de eigen praktijk aan kwaliteitszorg doet en evalueert de ergotherapeutische dienstverlening in de praktijk.

Inhoud

De lijn van professionalisering 3 bouwt voort op de professionaliseringslijn jaar 1. In het eerste jaar stond het ontdekken van jezelf en het beroep centraal, met ruimte voor zowel persoonlijke als professionele ontwikkeling. In het tweede jaar wordt er meer aandacht besteed aan de voorbereiding op stages.
Gedurende het eerste semester van de professionaliseringsfase ligt de focus op het leren van het beroep in een (gesimuleerde) praktijkomgeving. Dit wordt gerealiseerd via een leerwerkplaats (LWP) en/of leerafdeling. Hier zal de student vaardigheden ontwikkelen die van belang zijn voor de stages in jaar 3 en/of 4. Voor de leerwerkplaats houdt de student een ontwikkeldossier bij.
Ook wordt in dit semester aandacht besteed aan de studieroute voor jaar 3 en 4. De student bedenkt hoe zijn/haar studie er in deze jaren uit zal zien en bespreekt dit met medestudenten en de studiebegeleider.
Binnen het keuzemenu kan de student zijn vaardigheden en kennis verdiepen of verbreden. Dit houdt in dat studenten buiten de lessen deelnemen aan diverse projecten of activiteiten, die zij zelf mogen kiezen. Tijdens de SB-lessen worden studenten begeleid in het plannen van deze activiteiten. Om de eigen ontwikkeling te ondersteunen, houdt de student een portfolio bij en voert gesprekken met de studiebegeleider. Halverwege het semester wordt deze formatief beoordeeld.
Aan het eind van het semester volgt een summatieve beoordeling van het portfolio en het ontwikkeldossier. Dit omvat ook een individueel gesprek met de SB'er en de LWP-docent.

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies