Vak: Ergotherapie in de toekomst credits: 10

Vakcode
ETVP21THEMA7
Naam
Ergotherapie in de toekomst
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
S.P. Anisuzzaman
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Kennistoets digitaal - Computer, organisatie ToetsCentrum
  • Professioneel product - Professioneel product
  • Vaardigheidstoets - Vaardigheidstoets

Leeruitkomsten

De student… 

  1. Voert vanuit de perspectieven Design Thinking of OBCD een praktijk gestuurd marktonderzoek uit.   

  1. Is in de uitvoering onderzoekend vanuit ondernemerschap en het perspectief van de ergotherapie in de veranderende context van de cliënt. Uit eigen initiatief worden voorstellen gedaan voor innovatie die wordt onderbouwd met wetenschappelijke literatuur.  

  1. Biedt in de innovatie een vernieuwende dienst of product aan waarbij zorgtechnologie duidelijk herkenbaar is ter versterking of verandering van (het perspectief op) participatie van een doelgroep naar keuze. Hierbij wordt rekening gehouden met mogelijkheden en beperkingen van zowel de cliënt als de context en gebruikt hierbij minimaal 1 Engelstalige bronvermelding. 

  1. Voert een screening of behandeling uit bij handelingsproblemen. Betekenisvolle, dagelijkse- en maatschappelijke activiteiten en rollen in een levensfase staan hierin centraal. Bevindingen worden op een voor de cliënt begrijpelijke wijze gecommuniceerd. Het gebruik van technologie en ‘therapeutic use of self’ zijn hieraan ondersteunend. 

  1. Beschrijft de mogelijkheden van ergotherapie in samenwerking met andere dienstverleners, de functie van groepsdynamica en sociale beïnvloeding in de organisatiestructuur van o.a. het zorgstelsel.  

  1. Herkent voorkomende neurologische en psychiatrische ziektebeelden met bijbehorende functiestoornissen en psychologische factoren die van invloed zijn op het dagelijks leven en gezond gedrag. 

Inhoud

Thema 1.7 wordt uitgespreid over tien weken. 

  • Tijdens de opdracht van de integrale leerlijn staat het afnemen van een praktijk gestuurd marktonderzoek en klantonderzoek ten behoeve van een ergotherapie dienst of een product (ondernemen) centraal; het vinden van een ‘gat in de markt’. 

De integrale leerlijn wordt getoetst middels een professioneel product van het marktonderzoek. 

 

  • In de vaardigheden leerlijn wordt gewerkt met twee methodieken die door de ergotherapeut gebruikt kunnen worden om het handelen in kaart te brengen; DTE (Directe Toegankelijkheid Ergotherapie) en Steunend-structurerend begeleiden. 

Centraal staat:
DTE-screening; een cliënt met neurologische problematiek waarbij een ergotherapie hulpvraag wordt onderbouwd en een besluit wordt genomen over het wel of niet in behandeling nemen van de cliënt.
Steunend-structurerend begeleiden; een cliënt met psychiatrische problematiek steunend-structurerend begeleiden bij de uitvoering van een dagelijkse activiteit. 

De vaardigheden leerlijn wordt getoetst in een simulatiesetting waarbij een cliënt met psychiatrische problematiek een activiteit uitvoert volgens de methodiek van het steunend-structurerend begeleiden. 

 

  • In de conceptuele lijn wordt ingezoomd op een specifieke doelgroep, namelijk neurologische of een psychiatrische problematiek. Het vak neurologie haakt daarbij aan met de introductie van basiskennis van de hersenen en de invloed op het dagelijks handelen (executieve functies). Bij psychologie en psychiatrie worden diverse onderwerpen, zoals de levensfase van adolescenten, angststoornissen en verslaving behandeld. Er is aandacht voor gedragskenmerken en behandelmethoden van schizofrenie, depressie en psychose en de rol van de ergotherapeut in deze context.  

De conceptuele leerlijn wordt getoetst middels een theorietoets. 

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies