Vak: Leefstijl & Preventie credits: 5

Vakcode
FYVP23LP
Naam
Leefstijl & Preventie
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
H.A. Kranenburg
Werkvormen
  • Action learning
  • Onderwijs
Toetsen
  • Groepsopdracht - Opdracht
  • SAGZ Academieproject jaar 1 - Actieve participatie
  • Voorwaardelijke opdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten
1OD-M 1. De student verwoordt binnen de onderwijssetting, de fysiotherapeutische beroepsuitoefening en de context waarin wet- en regelgeving van toepassing is. 
1OD-M 2. De student verwoordt binnen de onderwijssetting, de beroepen in Nederland die zich met preventie, ziekte en gezondheid bezighouden.
1CD-C 41. De student kan, in het kader van preventie, in samenwerking met medestudenten, in begrijpelijke taal en conform de regels van professionele communicatie, (schriftelijk) voorlichting geven aan medestudenten
1OD-Sam 6. De student is bereid en in staat om binnen de onderwijsinstelling een positieve bijdrage te leveren aan de samenwerking binnen een groep, zodat het groepsproces effectief en efficiƫnt verloopt.
1OD-M 24. De student, als ondernemend persoon, toont over sociale vaardigheden te beschikken door bestaande contacten te onderhouden en nieuwe contacten te leggen in het kader van deze module.
1OD-M 22. De student durft als ondernemend persoon keuzes te maken buiten de gebaande paden in het kader van deze module.
1OD-Sam 6. De student is bereid en in staat om zijn collega's binnen de academische instelling te ondersteunen bij het vinden van oplossingen voor studie gerelateerde problemen en vraagstukken, ongeacht de diversiteit van zijn leeftijdsgenoten, etnische, culturele, filosofische achtergronden of ideologische overtuigingen.
1OD-Sam 10. De student is in staat om binnen de community of learners zijn medestudent als autonoom en zelfstandig individu en gelijkwaardig gesprekspartner te erkennen.

SAGZ project jaar 1: ongecodeerde LU's 
  • De student kan de eigen taken, rollen en bevoegdheden van zijn/haar toekomstige professie uitleggen. 
  • De student verwoordt met welke relevante professionals hij/zij in zijn/haar toekomstige werk te maken krijgt. 
  • De student identificeert en definieert interprofessionele vraagstukken die de eigen professie deelt met andere professies. 
  • De student voert samen met andere studenten van SASGZ, een activiteit uit gericht op "gezond opgroeien en ouder worden" (Healthy Ageing). 
  • De student past de principes van Effectuation toe en laat dit zien aan de hand van bijvoorbeeld een prototype dat getest is. 
  • De student neemt op een ondernemende wijze deel aan een interprofessioneel project om tot een innovatief advies en eindproduct te komen.

Inhoud

Een fysiotherapeut houdt zich bezig met preventie. Het doel van preventie is het bevorderen van fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden. Een fysiotherapeut die zich richt op preventie houdt zich bezig met gedragsverandering en richt zich op het vermogen van mensen om zich aan te passen en eigen regie te voeren in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven.

In deze cursus richt preventie zich op een gezonde leefstijl waarbij aspecten als eetgewoontes, bewegen en omgaan met stress behandeld worden. In deze cursus werken studenten in kleine groepjes aan verschillende opdrachten. De student krijgt de opdracht om het aanbod op het gebied van preventie en de wensen en behoeften op het gebied van gezondheid en welzijn in kaart te brengen voor een specifieke groep mensen. Hierbij worden fysiotherapeutisch relevante vragen geformuleerd en beantwoord. De student leert zodoende in deze cursus belangrijke preventieve maatregelen ten behoeve van een gezonde leefstijl en de rollen van verschillende zorgverleners, trainers en vrijwilligers binnen dit aanbod kennen. De cursus wordt afgesloten met een groepspresentatie en een groepsverslag. 

Bij deze cursus hoort ook het SAGZ-IPE Academieproject (1 EC).

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies