Vak: Challenge semester 3 credits: 15

Vakcode
HLVH23CHA3
Naam
Challenge semester 3
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
15
Taal
Nederlands
Coördinator
D.J. van der Wal
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Individueel
  • Intervisie
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Stage, werk
  • Werkcollege
Toetsen
  • Challenge semester 3 - Performance assessment

Leeruitkomsten

De student kiest een challenge die voldoende uitdaging biedt om de leeruitkomsten op hoofdfase niveau af te ronden. Op basis van het vraagstuk vanuit de praktijk, maakt de student een 0-meting m.b.t. de onderstaande leeruitkomsten op hoofdfase niveau. De student bepaalt op welke wijze hij/zij de gedragingen van de betreffende leeruitkomsten zichtbaar gaat maken en aan gaat tonen in het portfolio assessment (zie document LoLu’s voor uitwerking van de gedragingen).

Leeruitkomsten:  

Leeruitkomst bekwaam in professionele ontwikkeling (PI) (hoofdfase niveau):  
De sportleraar geeft op een systematische wijze sturing aan zijn eigen professionele identiteit op basis van reflectie en beschreven kennis en ervaringen van anderen en draagt op deze wijze bij aan de ontwikkeling van zichzelf en de directe professionele omgeving.

Leeruitkomst bekwaam in vakmatige ontwikkeling o.b.v. onderzoekend vermogen (hoofdfase niveau):  
De sportleraar voert onderzoek op basis van de interventiecyclus uit in zijn beroepssituatie. Hij doorloopt, onder begeleiding en binnen gegeven kaders, de interventiecyclus of delen ervan, en maakt daarbij gebruik van deels aangereikte theorieën om tot verbeteringen te komen. Dit proces voert hij op systematische en navolgbare wijze uit. 

Leeruitkomst bekwaam in samenwerken met collega’s en de omgeving (hoofdfase niveau):  
De sportleraar neemt samen met collega’s verantwoordelijkheid voor het leerklimaat (leerpsychologisch, sociaal-maatschappelijk) binnen de vaksectie. Hij draagt bij aan positieve en productieve werkverhoudingen in de vaksectie. 

Leeruitkomst vakinhoudelijke bekwaam (hoofdfase niveau):  
De sportleraar plant, realiseert, verantwoord en evalueert onder begeleiding en vanuit een gegeven kader, een ontwikkelingsgerichte leeromgeving in bewegingssituaties. Dit doet hij op basis van een aangereikte kader dat betrekking heeft op: vak visie, inzichten en ontwikkelingen op gebied van bewegen en sport. 

Leeruitkomst pedagogisch bekwaam (hoofdfase niveau):   
De sportleraar realiseert, binnen gestelde kaders en onder begeleiding, een veilige en ontwikkelingsgerichte leeromgeving voor leerlingen zodat zij zich sociaal-emotioneel en moreel verder ontwikkelen, rekening houdend met diversiteit en aandacht schenkend aan zelfvertrouwen en actieve leefstijl. 
  
Leeruitkomst vakdidactisch handelen (hoofdfase niveau):  
De sportleraar realiseert onder begeleiding beweegprogramma’s passend binnen het leerplan van de vaksectie en het onderwijskundig beleid van de school.  
 

Inhoud


In de challenge levert de student een bijdrage aan het oplossen van een complex probleem/vraagstuk vanuit de praktijk. In dit semester zullen de inhoudelijke challenge colleges gaan over het thema 'Bevorderen van (beweeg)gedrag van leerlingen'. De student zal werken aan het complex vraagstuk en in de praktijk werken aan een aantal producten die ondersteunend zijn aan het vraagstuk en het leren voor de student. Deze producten zullen zich bijvoorbeeld richten op:

  • Het ontwerpen van een serie van lesprogramma's
  • Het doen van onderzoek m.b.v. een kennisproduct
  • Het realiseren van verbinding binnen en/of buiten de school
  • Het zichtbaar maken van leerdoelen en de ontwikkeling hierin


De student werkt in de beroepspraktijk aan een challenge in relatie tot het gekozen kennisthema en de leeruitkomsten van de hoofdfase. Door het uitvoeren van deze challenge wordt impact geleverd in de beroepspraktijk.

Er wordt op programmatische wijze getoetst. Dat wil zeggen dat de studenten tussentijds producten aanleveren, aansluitend bij de challenge vanuit de praktijk en als bewijslast voor het aantonen van de ontwikkeling op de leeruitkomsten.

Studenten krijgen feedback op deze producten van medestudenten, het werkveld en van docenten. De feedback kunnen zij verwerken om het product bij te stellen. Studenten werken sterk ontwerpgericht, waarbij zij steeds de interventiecyclus doorlopen. Op deze wijze krijgt de docent een steeds beter beeld van de voortgang en de ontwikkeling van de student. Aan het einde van het semester vindt er een summatieve toetsing plaats, waarbij de student beoordeeld wordt op de leeruitkomsten.

In dit semester gaat de student aan de slag om de opgedane kennis op macro-, meso- en microniveau te vertalen naar de beroepsopdrachten en andere bewijslasten die bijdragen aan de challenge. De student ontwikkelt zich op de verschillende bekwaamheden. De student wordt begeleid op persoonlijke leerdoelen en criteria, die vanuit een 0-meting door de student gekoppeld worden aan de leeruitkomsten van de hoofdfase. Aan het einde van het semester toont de student in een portfolioassessment aan hoe hij de leeruitkomsten heeft gerealiseerd. 

Voor deze module geldt, naast de aanschaf van de verplichte literatuur en e.v.t. aanvulling op het kledingpakket, geen additionele kosten.

Nb. Voor de actuele literatuur wordt verwezen naar de semesterhandleiding.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies