Vak: Challenge semester 4 credits: 15

Vakcode
HLVH23CHA4
Naam
Challenge semester 4
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
15
Taal
Nederlands
Coördinator
D.J. van der Wal
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Individueel
  • Intervisie
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Stage, werk
  • Werkcollege
Toetsen
  • Challenge semester 4 - Portfolio assessment
  • Experience 2: Watersport - Actieve participatie

Leeruitkomsten

De student kiest een challenge die voldoende uitdaging biedt om de leeruitkomsten op hoofdfase niveau af te ronden. Op basis van het vraagstuk vanuit de praktijk, maakt de student een 0-meting m.b.t. de onderstaande leeruitkomsten op hoofdfase niveau. De student bepaalt op welke wijze hij/zij de gedragingen van de betreffende leeruitkomsten zichtbaar gaat maken en aan gaat tonen in het portfolio assessment (zie document LoLu’s voor uitwerking van de gedragingen).

Leeruitkomsten:  

Leeruitkomst bekwaam in professionele ontwikkeling (PI) (hoofdfase niveau):  
De sportleraar geeft op een systematische wijze sturing aan zijn eigen professionele identiteit op basis van reflectie en beschreven kennis en ervaringen van anderen en draagt op deze wijze bij aan de ontwikkeling van zichzelf en de directe professionele omgeving.

Leeruitkomst bekwaam in vakmatige ontwikkeling o.b.v. onderzoekend vermogen (hoofdfase niveau):  
De sportleraar voert onderzoek op basis van de interventiecyclus uit in zijn beroepssituatie. Hij doorloopt, onder begeleiding en binnen gegeven kaders, de interventiecyclus of delen ervan, en maakt daarbij gebruik van deels aangereikte theorieën om tot verbeteringen te komen. Dit proces voert hij op systematische en navolgbare wijze uit. 

Leeruitkomst bekwaam in samenwerken met collega’s en de omgeving (hoofdfase niveau):  
De sportleraar neemt samen met collega’s verantwoordelijkheid voor het leerklimaat (leerpsychologisch, sociaal-maatschappelijk) binnen de vaksectie. Hij draagt bij aan positieve en productieve werkverhoudingen in de vaksectie. 

Leeruitkomst vakinhoudelijke bekwaam (hoofdfase niveau):  
De sportleraar plant, realiseert, verantwoord en evalueert onder begeleiding en vanuit een gegeven kader, een ontwikkelingsgerichte leeromgeving in bewegingssituaties. Dit doet hij op basis van een aangereikte kader dat betrekking heeft op: vak visie, inzichten en ontwikkelingen op gebied van bewegen en sport. 

Leeruitkomst pedagogisch bekwaam (hoofdfase niveau):   
De sportleraar realiseert, binnen gestelde kaders en onder begeleiding, een veilige en ontwikkelingsgerichte leeromgeving voor leerlingen zodat zij zich sociaal-emotioneel en moreel verder ontwikkelen, rekening houdend met diversiteit en aandacht schenkend aan zelfvertrouwen en actieve leefstijl. 
  
Leeruitkomst vakdidactisch handelen (hoofdfase niveau):  
De sportleraar realiseert onder begeleiding beweegprogramma’s passend binnen het leerplan van de vaksectie en het onderwijskundig beleid van de school.  
 

Inhoud

In de stagecontext waar de student zich bevindt (basisonderwijs, voortgezet onderwijs, of speciaal onderwijs) worden lessen verzorgd of sportprogramma's ontwikkeld, en is een challenge aan de orde waar de student mee aan de slag gaat. Deze challenge bestaat voor dit semester uit vier opdrachten die leiden tot producten, namelijk;

  1. Een lessenserie
  2. Buiten de lijnen
  3. Een kennisproduct
  4. Een Leerverhaal


Studenten krijgen feedback op deze producten van medestudenten, het werkveld en van docenten. De feedback kunnen zij verwerken om het product bij te stellen. Studenten werken ontwerpgericht, waarbij zij steeds de interventiecyclus doorlopen. Op deze wijze krijgt de docent een steeds beter beeld van de voortgang en de ontwikkeling van de student. Aan het einde van het semester vindt er een summatieve toetsing plaats waarbij de leeruitkomsten beoordeeld worden.

In dit semester gaat de student aan de slag om de opgedane kennis op macro-, meso- en microniveau te vertalen naar de beroepsopdrachten en andere bewijslasten die bijdragen aan de challenge. De student ontwikkelt zich op de verschillende bekwaamheden. De student wordt begeleid op persoonlijke leerdoelen en criteria, die vanuit een 0-meting door de student gekoppeld worden aan de leeruitkomsten van de hoofdfase. Aan het einde van het semester toont de student in een portfolioassessment aan hoe hij de leeruitkomsten heeft gerealiseerd. 
 
In deze module gaan de studenten deelnemen aan de Watersportexperience. Hierbij verbeteren zij hun eigen vaardigheid in tal van watersportdisciplines, en hun competenties in het organiseren van sportkampen en activiteiten. Het gaat om een programma van vijf dagen. Voor enkele disciplines kunnen internationaal erkende diploma's (VDWS) worden behaald. Per discipline is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en de student is verplicht een eigen bijdrage te betalen. Voor studenten wordt ook een kosteloos alternatief aangeboden. In de watersportexperience wordt actieve participatie getoetst. Het voldoende afronden van deze toets is voorwaardelijk voor het behalen van credits voor de challenge.  

Nb. Voor de actuele literatuur wordt verwezen naar de semesterhandleiding

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies