Vak: Afstudeerchallenge credits: 50

Vakcode
HLVH23CHA6
Naam
Afstudeerchallenge
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
50
Taal
Nederlands
Coördinator
M.M. Alferink
Werkvormen
  • Afstudeeropdracht
  • Afstudeeropdracht internationaal
  • Hoorcollege
  • Individueel
  • Stage, werk
  • Werkcollege
Toetsen
  • Afstudeerchallenge - Verslag

Leeruitkomsten

Bij deze onderwijseenheid moeten alle leeruitkomsten op eindniveau behaald worden:

Bekwaam in professionele ontwikkeling
De sportleraar geeft op een onderzoekende, ondernemende en systematische wijze sturing aan zijn eigen professionele identiteit op basis van reflectie en kennis en ervaringen van anderen en draagt op deze wijze bij aan de ontwikkeling van zichzelf en van andere professionals en het vakgebied. 

Bekwaam in vakmatige ontwikkeling o.b.v. onderzoekend vermogen
De sportleraar voert zelfstandig onderzoek uit in zijn beroepssituatie op basis van de interventiecyclus. Hij doorloopt de interventiecyclus om zowel impact te creëren als de kwaliteit van zijn professioneel handelen te verbeteren. Hiertoe signaleert, analyseert en definieert hij zelfstandig problemen. De sportleraar ontwikkelt, probeert uit, verzamelt systematisch, deelt, bediscussieert, interpreteert en stelt bij waar nodig. De sportleraar maakt gebruik van theoretische en praktijkkennis om zijn onderzoeksproces te ondersteunen. Dit proces verantwoordt hij en voert hij op systematisch navolgbare wijze uit.   
 
Bekwaam in samenwerken met collega's en de omgeving:
De sportleraar neemt samen met collega’s verantwoordelijkheid voor het leer- en ontwikkelklimaat in de eigen context. Hij realiseert positieve en productieve werkverhoudingen in de organisatie, de vaksectie en andere onderwijs- en projectteams waaraan hij deelneemt. 

Vakinhoudelijk bekwaam:
De sportleraar plant, realiseert, verantwoordt en evalueert zelfstandig talentkrachtige leeromgevingen in bewegingssituaties. Dit doet hij op basis van zijn visie op het vak en van (wetenschappelijke) inzichten en ontwikkelingen op het gebied van bewegen en sport.

Pedagogisch bekwaam:
De sportleraar creëert en verantwoordt zelfstandig een veilige, talentkrachtige en ontwikkelingsgerichte leeromgeving voor leerlingen zodat leerlingen zich sociaal-emotioneel en moreel verder ontwikkelen, waarbij de sportleraar rekening houdt met diversiteit en aandacht schenkt aan zelfvertrouwen en aan een actieve en gezonde leefstijl én beweegidentiteit.

Vakdidactisch bekwaam:
De sportleraar realiseert en verantwoordt zelfstandig beweegprogramma’s passend bij het leerplan van de vaksectie en het onderwijskundig beleid van de school.

Competentieniveau
Eindniveau

Inhoud

De student heeft gedurende beide semesters de opdracht in de praktijk te werken aan beroeps- en opleidingsproducten. Deze kan de student samen met andere vormen van bewijslast gebruiken om alle LOLU’s op eindniveau aan te tonen. De toetsvorm is een portfolio assessment.

Er zijn twee verplichte datapunten met een bijzonder karakter omdat hier direct criteria aan gekoppeld zijn, afgeleid van de Hbo standaard. Deze datapunten worden met een O, V of G beoordeeld. De student kan alleen opgaan voor het portfolioassessment als beide datapunten met minimaal een V zijn beoordeeld.
Het betreft hier twee opleidingsproducten:
  1. Vakmanschap
  2. Onderzoekend vermogen.

Daarnaast zijn er nog enkele andere verplichte datapunten. Zie hiervoor de afstudeerhandleiding.

Vanuit de opleiding worden hoor- en werkcolleges aangeboden waar studenten afhankelijk van het onderwerp kunnen aanhaken. Het gaat hierbij om begeleiding op 'vakmanschap’ en ‘onderzoekend vermogen’.
Daarnaast is de student onderdeel van een Community of Learners (CoL) waar onder andere intervisie wordt geboden.

Om de afstudeerchallenge te realiseren wordt er een challengeplan opgesteld. Het plan geeft richting aan de eisen die zijn opgenomen in de afstudeerhandleiding. Het plan wordt gedurende het afstudeerproces voorzien van feedback op de kansrijkheid om hiermee af te studeren. Dit challengeplan is verplicht.

Voor meer informatie en actuele literatuur wordt verwezen naar de afstudeerhandleiding.

*een nadere uitwerking van de narratieven met betrekking tot deze bekwaamheden is te vinden in de beschrijving van de Leerwegonafhankelijke leeruitkomsten (LOLU's te vinden op blackboard jaar 4)

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies