Vak: Verdiepen als professional credits: 10

Vakcode
HLVH23VER
Naam
Verdiepen als professional
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
M.M. Alferink
Werkvormen
  • Afstudeeropdracht
  • Afstudeeropdracht internationaal
  • Hoorcollege
  • Individueel
  • Stage, werk
  • Werkcollege
Toetsen
  • Verdiepen als professional - Professioneel product

Leeruitkomsten

De student wordt beoordeeld middels criteria zoals zichtbaar in het beoordelingsformulier. De student kan deze verdieping ook gebruiken in het aantonen van één of meer van de leeruitkomsten op eindniveau (LOLU's) in het portfolio assessment van de afstudeerchallenge. De verdieping in dit vak is dan een aanvulling op andere vormen van bewijslast. Deze verdieping mag niet de enig vorm van bewijslast zijn voor een specifieke LOLU.

Bekwaam in professionele ontwikkeling 
De sportleraar geeft op een onderzoekende, ondernemende en systematische wijze sturing aan zijn eigen professionele identiteit op basis van reflectie en kennis en ervaringen van anderen en draagt op deze wijze bij aan de ontwikkeling van zichzelf en van andere professionals en het vakgebied.  
 
Bekwaam in vakmatige ontwikkeling o.b.v. onderzoekend vermogen 
De sportleraar voert zelfstandig onderzoek uit in zijn beroepssituatie op basis van de interventiecyclus. Hij doorloopt de interventiecyclus om zowel impact te creëren als de kwaliteit van zijn professioneel handelen te verbeteren. Hiertoe signaleert, analyseert en definieert hij zelfstandig problemen. De sportleraar ontwikkelt, probeert uit, verzamelt systematisch, deelt, bediscussieert, interpreteert en stelt bij waar nodig. De sportleraar maakt gebruik van theoretische en praktijkkennis om zijn onderzoeksproces te ondersteunen. Dit proces verantwoordt hij en voert hij op systematisch navolgbare wijze uit.    
  
Bekwaam in samenwerken met collega's en de omgeving:
De sportleraar neemt samen met collega’s verantwoordelijkheid voor het leer- en ontwikkelklimaat in de eigen context. Hij realiseert positieve en productieve werkverhoudingen in de organisatie, de vaksectie en andere onderwijs- en projectteams waaraan hij deelneemt.  
 
Vakinhoudelijk bekwaam: 
De sportleraar plant, realiseert, verantwoordt en evalueert zelfstandig talentkrachtige leeromgevingen in bewegingssituaties. Dit doet hij op basis van zijn visie op het vak en van (wetenschappelijke) inzichten en ontwikkelingen op het gebied van bewegen en sport. 
 
Pedagogisch bekwaam:
De sportleraar creëert en verantwoordt zelfstandig een veilige, talentkrachtige en ontwikkelingsgerichte leeromgeving voor leerlingen zodat leerlingen zich sociaal-emotioneel en moreel verder ontwikkelen, waarbij de sportleraar rekening houdt met diversiteit en aandacht schenkt aan zelfvertrouwen en aan een actieve en gezonde leefstijl én beweegidentiteit. 
 
Vakdidactisch bekwaam:
De sportleraar realiseert en verantwoordt zelfstandig beweegprogramma’s passend bij het leerplan van de vaksectie en het onderwijskundig beleid van de school. 

Competentieniveau
Eindniveau

Inhoud

Deze onderwijseenheid is verdiepend en/of verbredend op het afstudeerprogramma. De student vergroot hiermee zijn kennis en vaardigheden als sportleraar. De student bepaalt de inhoud van deze verdieping op basis van een persoonlijke leervraag of interesse.

Vaardigheden waar je in dit vak in ieder geval aan werkt/activiteiten die je moet voltooien in dit onderdeel: initiatief nemen, reflecteren, verdieping zoeken en toepassen van kennis, zodat er wordt gewerkt aan niveau 2 van ondernemerschap (HG Ondernemerschap), de ondernemende student. De gekozen verdieping is passend bij het opleidingsprofiel.

Dit kan een verdieping betreffen in bijvoorbeeld jezelf, in producten, in je vraagstuk of je context. Dit kan je doen door literatuur te lezen van en te praten met experts, congressen bij te wonen en aspecten van CoL die gaan over verdiepen van het vak als sportleraar. 

Vervolgens verantwoord de student in een ‘Professioneel Product’:
hoe je de hierboven beschreven verdieping hebt opgedaan;
hoe je daarop terugkijkt (reflectie); 
hoe je de verdieping gebruikt in de praktijk of hoe je anderen helpt middels
jouw verdieping; 
Maak de uren aantoonbaar die je hieraan hebt besteed (10 EC’s = 280 uren).

Indien een student kiest voor een cursus of opleiding, dan betreft het een cursus of opleiding op minimaal hbo-niveau. Eventuele kosten zijn voor de student.

Voorafgaand aan de uitvoering vraagt de student middels het aanvraagformulier om een ‘go’ om de leeractiviteiten uit te gaan voeren. Daarin verantwoordt hij ook aan zijn afstudeerbegeleider hoe hij de criteria gaat aantonen bij afronding van de onderwijseenheid. Daarnaast geeft de student aan hoe hij getoetst wil worden.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies