Vak: Sportpraktijk 5 - Talentkrachtige leeromgeving credits: 5

Vakcode
HLVH24SP5
Naam
Sportpraktijk 5 - Talentkrachtige leeromgeving
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
S.L. Leistra
Werkvormen
  • Opdracht
  • Practicum / Training
Toetsen
  • Sportpraktijk 5 - Vaardigheidstoets

Leeruitkomsten

Sportpraktijk 5 Talentkrachtige leeromgeving draagt bij aan de volgende leeruitkomsten:

Professionele Identiteit , De sportleraar geeft op een systematische wijze sturing aan zijn eigen professionele identiteit op basis van reflectie en kennis en ervaringen van anderen en draagt op deze wijze bij aan de ontwikkeling van zichzelf en de directe, professionele omgeving
Bekwaam in vakmatige ontwikkeling d.m.v. onderzoekend vermogen, De sportleraar voert onderzoek uit in zijn beroepssituatie op basis van de interventiecyclus . Hij doorloopt, onder begeleiding en binnen gegeven kaders, de interventiecyclus of delen ervan en maakt daarbij gebruik van deels aangereikte theorieën om tot verbeteringen te komen. Dit proces voert hij op systematische en navolgbare wijze uit.
Bekwaam in samenwerken met collega’s en de omgeving, De sportleraar neemt samen met collega’s verantwoordelijkheid voor het leerklimaat binnen de vaksectie. Hij draagt bij aan positieve en productieve werkverhoudingen in de vaksectie.
Vakinhoudelijke bekwaamheid, De sportleraar plant, realiseert, verantwoordt en evalueert onder begeleiding en vanuit een gegeven kader, een ontwikkelingsgerichte leeromgeving in bewegingssituaties. Dit doet hij op basis van een aangereikt kader dat gaat over de visie op het vak en over inzichten en ontwikkelingen op het gebied van bewegen en sport.
Pedagogische bekwaamheid, De sportleraar realiseert, binnen gestelde kaders en onder begeleiding, een veilige en ontwikkelingsgerichte leeromgeving voor leerlingen zodat leerlingen zich sociaal-emotioneel en moreel verder ontwikkelen, waarbij de sportleraar rekening houdt met diversiteit en aandacht schenkt aan zelfvertrouwen en een actieve leefstijl.
Didactische bekwaamheid, De sportleraar realiseert onder begeleiding beweegprogramma’s passend bij het leerplan van de vaksectie en het onderwijskundig beleid van de school.



 

Inhoud

Bij sportpraktijk 5 worden in dit semester zowel sportvaardigheden als didactische vaardigheden centraal gesteld die nodig zijn voor het creëren van talentkrachtig onderwijs. Binnen de sporten is aandacht voor sportvaardigheid maar wordt vooral gekeken naar de didactische vaardigheden die leerkrachten nodig hebben om de sport toe te passen in het onderwijs. Tijdens de lessen is er ruim gelegenheid om sportvaardigheden en didactische vaardigheden te ontwikkelen waarbij de focus meer ligt op het ontwikkelen van didactische vaardigheden dan bij het ontwikkelen van eigen sportvaardigheden.

Vanuit de landelijke BOK doet de student inhoudelijke kennis op m.b.t. onderstaande thema’s: 

- talentgerichte benadering.
- dynamisch systeemtheorie.
- gemotiveerd leren en lesgeven.
- autonomie ondersteuning.
- afwijkende ontwikkeling

Het performance assessment bestaat uit;  
  • Een aangeleverd lesontwerp In de les is deelname op drie niveaus binnen een positief veilig leerklimaat zichtbaar. De gemaakte keuzes m.b.t. drie didactische vaardigheden en hulpmiddelen voor de instructie zijn onderbouwd m.b.v. minimaal drie bronnen.  
  • Verzorgen van de les (performance assessment) aan studenten op de opleiding (verplicht).  

Onder actieve participatie wordt verstaan dat van studenten wordt verwacht dat zij zich actief inzetten door aanwezig te zijn en actief deel te nemen aan geplande activiteiten. Een essentieel uitgangspunt is de volledige aanwezigheid van studenten bij alle lessen en activiteiten, waarbij zowel docenten als medestudenten rekenen op actieve betrokkenheid bij de diverse onderwijsvormen. De actieve participatie wordt beschouwd als een cruciaal aspect van de studie en voorbereiding op het werkveld in de onderwijs- en sportsector.   

Voor deze module geldt, naast de aanschaf van de verplichte literatuur en evt. aanvulling op het kledingpakket, geen additionele kosten. 

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies