Vak: BOK 2: Kinderen in ontwikkeling leren beter bewegen credits: 5

Vakcode
HLVP22BOK2
Naam
BOK 2: Kinderen in ontwikkeling leren beter bewegen
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M.N. Baalmans
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • BOK 2: Kinderen beter leren bewegen - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Deze BOK module is een ondersteunende onderwijseenheid. In de BOK module wordt kennis over theorieën, modellen en kaders aangeboden die de student nodig heeft om gemaakte keuzes en voorstellen goed te kunnen legitimeren en onderbouwen. De BOK module kan daarom bijdragen aan alle leeruitkomsten. Het geleerde kan daarbij worden toegepast in de Challenge.
 

Inhoud

Beinvloeden van kwaliteit- en kwantiteit van bewegen. 

Inhoud: om het motorisch leerproces te ondersteunen is het van belang dat je als sportleraar kennis hebt van theorie over de ontwikkeling van het kind en theorieën over hoe het motorisch leren werkt. Daarnaast is het van belang om inzicht te hebben hoe de de theorie van motorisch leren is toe te passen in methodiek en didactiek. De student ontwikkelt kennis ter ondersteuning van het methodisch didactisch handelen en methodisch leren binnen de basisonderwijs context. De student leert om vanuit een veilige leeromgeving het motorisch leren vorm te geven waarbij er nadrukkelijk aandacht is voor methodisch-didactisch handelen. De nadruk ligt hierbij op het motorisch leren van kinderen in het basisonderwijs. Tevens leert de student over de ontwikkeling van kinderen in de schoolgaande leeftijd.
Voorbereiding: voor de colleges dient rekening te worden gehouden met voorbereidingstaken.
Locatie: de begeleiding wordt aangeboden op het instituut voor Sportstudies.
De begeleiding: De student participeert in colleges door aanwezig te zijn en de bijbehorende leerstof te bestuderen. Tijdens de hoorcolleges krijgt de student input over de verschillende theorieën en thema’s en in de opvolgende werkcolleges gaat hij hiermee actief aan de slag. Hij verwerkt deze theorie in de challenge. Daarnaast maakt hij een schriftelijke kennistoets over deze leerstof.

Uit de kennis en vaardigheidsbasis (BOKS) komen de volgende onderdelen aan de orde:
  • Leer- en instructie theorie, focus op directe instructie (DIM).
  • (Motorische) leertheorieën.
  • Biomechanica gericht op observatie en analyse.
  • Ontwikkelingspsychologie van het kind in het basisonderwijs.

De toetsing zal bestaan uit een meerkeuzetoets. In deze toets worden inhouden vanuit de sportpraktijk domeinen (atletiek, turnen, vechtspelen, spel, B&M, zwemmen) worden opgenomen in de BOK-toets. 

Voor de actuele literatuur wordt verwezen naar de studiehandleiding. Voor dit onderdeel worden er geen additionele kosten in rekening gebracht.

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies