Vak: Sportpraktijk 1 - Deelnemen aan sportcultuur credits: 5

Vakcode
HLVP22SP1
Naam
Sportpraktijk 1 - Deelnemen aan sportcultuur
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M.N. Baalmans
Werkvormen
  • Individueel
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Klimmen - Vaardigheidstoets
  • MFA - Computer, organisatie ToetsCentrum
  • Sportpraktijk 1 - Vaardigheidstoets

Leeruitkomsten

Deze code draagt bij het realiseren van aan onderstaande leeruitkomsten:

Leeruitkomst: vakinhoudelijke bekwaamheid (propedeuse niveau):
De sportleraar plant, realiseert, verantwoordt en evalueert onder begeleiding en vanuit een gegeven kader beweegactiviteiten die bijdragen aan het beter leren bewegen en sporten van kinderen.

Leeruitkomst: vakdidactische bekwaamheid (propedeuse niveau):
De sportleraar realiseert onder begeleiding beweegprogramma’s passend bij gegeven kaders. 

Inhoud

Sportpraktijk 1, deelnemen aan sportcultuur

Tijdens het eerste semester staat sportpraktijk in het teken van het deelnemen aan sportcultuur. De focus ligt met name op het ‘doorleven’ van diverse sporten.
Hierbij is er nadrukkelijk aandacht is voor het ontwikkelen van motorische vaardigheid, waarbij de student tevens inzicht krijgt in didactiek van de aangeboden sportdomeinen. Denk hierbij aan veiligheid & organisatie, dominante handelingen en het geven van de juiste leerhulp om een bewegingsprobleem op te lossen. Deze informatie is toetsstof voor de BOK-toets van het betreffende semester.

Bij sportpraktijk 1 komen de volgende onderdelen uit de kennis- en vaardigheidsbasis aan bod;
eigen meervoudige bekwaamheid in:
  • Spel (softbal, basketbal, volleybal, badminton).
  • Judo (rollen, kantelen, werpen)
  • Atletiek (speerwerpen, verspringen, horden, kogelstoten) 
  • Turnen (springen, draaien, rollen, zwaaien)
  • B&M (conditionele vormen op muziek: basics, vloerpatronen en stijlen; ontwerpen bewegingsfrases)
  • Zwemmen (mechanische principes, techniek 50m, borstcrawl, schoolslag
  • Klimmen (indoor top-rope, technieken, regels en materiaal) - voorwaardelijk
  • MFA (medic first aid) -voorwaardelijk


De praktijklessen zijn gericht op met name de vakinhoudelijke bekwaamheid (kennis van de sport, methodiek, eigen vaardigheid, meervoudig deelname bekwaam) en didactische bekwaamheid (hoe bied je het vak aan). Daar waar mogelijk wordt de koppeling met BOK-inhouden gemaakt.
Bij de diverse sportvakken krijgen studenten middels formatieve toetsingen (bijv. peer- en selfassessments) inzicht in hun eigen ontwikkeling. Daar waar mogelijk, wenselijk en haalbaar wordt de voortgang door de student bijgehouden in een overkoepelend portfolio.

MFA
Tijdens de lessen MFA krijgt de student een volledige cursus Medic First Aid aangeboden. Een (actueel) eerstehulp diploma is een belangrijke basis in het fundament van elke sportprofessional. In zes lessen leert hij de essentiële handelingen en procedures die benodigd zijn om effectief eerste hulp te kunnen bieden aan mensen in zijn directe omgeving. De toetsing bestaat uit 3 delen: een theorietoets (25 meerkeuzevragen), reanimatie en correct handelen bij een praktijkcasus. Alle 3 de onderdelen moeten voldoende worden afgerond.

Toetsing

Vaardigheidstoets: wanneer er in de lessen door de beoordelaar al voor het laatste lesmoment is vastgesteld dat de student over voldoende sportvaardigheden beschikt wordt daarmee de summatieve vaardigheidstoetsing afgerond. Is dit niet het geval dan wordt het laatst geroosterde lesmoment als toetsmoment voor de sportvaardigheden gebruikt. De beoordelaar communiceert helder waar, hoe en wanneer deze observaties voor toetsing plaatsvinden.
Aansluitend wordt tijdens een docentenvergadering bepaald of de student – over alle domeinen bekeken – voldoende heeft geparticipeerd (= voorwaardelijk) en voldoende sportvaardig is. Het uitgangspunt is dat hij alle domeinen voldoende moet hebben afgerond. Hier kan van worden afweken wanneer er tijdens de docentenvergadering anders wordt besloten.
Onder actieve participatie wordt verstaan dat van studenten wordt verwacht dat zij zich actief inzetten door aanwezig te zijn en actief deel te nemen aan geplande activiteiten. Een essentieel uitgangspunt is de volledige aanwezigheid van studenten bij alle lessen en activiteiten, waarbij zowel docenten als medestudenten rekenen op actieve betrokkenheid bij de diverse onderwijsvormen. De actieve participatie wordt beschouwd als een cruciaal aspect van de studie en voorbereiding op het werkveld in de onderwijs- en sportsector. 

De tweede kans vindt plaats aan het einde van het studiejaar.

Klimmen en MFA vallen hierbuiten en zijn als voorwaardelijk opgenomen.

Voor de actuele literatuur wordt verwezen naar de studiehandleiding.

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies