Vak: Praktijkvraagstuk SHRM credits: 10

Vakcode
HRDH2S-PVS
Naam
Praktijkvraagstuk SHRM
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
J. van Kempen
Werkvormen
  • Werkvorm 1
Toetsen
  • Praktijkvraagstuk SHRM - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Leeruitkomst 3: De Kritische en onderzoekende HR-professional
Je analyseert op een systematische wijze praktijkvraagstukken, inclusief belangen en behoeften van stakeholders, zodat de (onderzoeks)vraag achter de vraag kan worden achterhaald.
Je beantwoordt de vraag op basis van passende theorieën en/ of zelf verworven onderzoeksdata, zodat het antwoord betrouwbaar, valide en evidence based is en zodanig dat je je werkwijze kunt verantwoorden en kritisch beschouwen.

Leeruitkomst 4: HRM ontwikkelen, uitvoeren en evalueren in een organisatorische en maatschappelijke context
Je analyseert zelfstandig complexe, dus niet eenduidige, HR-vraagstukken in de context van de organisatie. Je betrekt daarbij nadrukkelijk de interne en externe omgeving (het gehele systeem) met stakeholders uit meerdere disciplines en begeleidt deze in de kritische besluitvorming over een bij de vraag en context passende aanpak, zodat die leidt tot duurzame oplossingen.
Je maakt hierbij gebruik van diverse kennisbronnen. Je organiseert (tussentijdse) evaluaties, zodat stakeholders worden betrokken en er op basis van feedback en reflectie kan worden bijgestuurd. Je houdt rekening met spanningen die kunnen ontstaan in de realisatie van financieel-economische, sociale maatschappelijke uitkomsten. Je bent daarin erop gericht om constructief gebruik te maken van verschillen in inzicht en diversiteit van kennis die bestaan tussen de verschillende stakeholders.

Leeruitkomst 6: Ontwikkelen van individuen, teams en organisaties
Je bent in staat om zelfstandig een complex leer-/ontwikkelvraagstuk te analyseren. Je verbindt benodigde (toekomstige) capaciteiten op organisatieniveau (kennis, vaardigheden, handelingen, houding) aan de ambities, leerbehoeften en aanwezige talenten op individueel en/of teamniveau en initieert en ontwerpt vanuit deze wederkerige relatie leer- en ontwikkelactiviteiten. Je onderneemt activiteiten waardoor de organisatie het leren en ontwikkelen (verder) kan worden vormgegeven en worden uitgevoerd, zodat de organisatie als geheel zich ontwikkelt en het aanpassingsvermogen wordt vergroot.
 

Inhoud

Het praktijkvraagstuk in deze module biedt de gelegenheid om alle opgedane kennis en vaardigheden te integreren. De student werkt daartoe aan een vraagstuk uit de eigen beroepspraktijk, waarbij die setting tegelijkertijd gebruikt wordt om het geleerde te verwerken en het handelen te beschouwen. Dit vraagt best wat van de kwaliteit en omvang van een praktijkvraagstuk en daarom stellen we er de volgende eisen aan:
 
  • Het betreft een complex strategisch HR-vraagstuk waar je gedurende de gehele module in duo’s aan kunt werken.
  • Bij het vraagstuk zijn meerdere en diverse stakeholders van verschillende niveaus uit de organisatie betrokken. Deze stakeholders leveren in verschillende fasen van de opdracht input (bijvoorbeeld als respondenten, ervaringsdeskundigen, toehoorders, eindgebruikers).
  • Het betreft een voor de beroepspraktijk relevant en actueel vraagstuk; het vraagstuk kent een bepaalde mate van urgentie.
  • Het vraagstuk leent zich ervoor methodisch aan te pakken volgens de richtlijnen van methoden en technieken van onderzoek. Dat betreft nadrukkelijk niet alleen empirisch-analytisch onderzoek, maar ook bijvoorbeeld actieonderzoek, design thinking en andere vormen van ontwerpgericht onderzoek; allerlei varianten zijn mogelijk. Het onderzoek leidt in elk geval tot een zorgvuldige besluitvorming over ontwikkeling of inzet van HR-beroepsproduct(en).  In elk geval betekent het dat er voldoende passende theorieën en concepten te vinden zijn over het vraagstuk en dat er voldoende respondenten zijn waarbij onderzoeksdata opgehaald kunnen worden.
Het vraagstuk mondt uit in een pakket aan adviezen die leiden tot een verbetering van de bestaande situatie.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde