Vak: Vaardigheden van de SHRM'er credits: 5

Vakcode
HRDH2S-SKI
Naam
Vaardigheden van de SHRM'er
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M.C.T. Geling
Werkvormen
  • Werkvorm 1
Toetsen
  • Proeve van bekwaamheid - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Leeruitkomst 2: De HR-professional in de context
Je kent het krachtenveld waarin de HR-professional opereert en bent hierin ondernemend en gericht op samenwerking. Je hebt daarbij oog voor verschillende belangen en motieven en houdt hier op integere wijze rekening mee. Je herkent maatschappelijke ontwikkelingen, analyseert deze, ziet kansen en stemt het eigen handelen daar proactief op af.
Je legt contacten legt met HR-relevante relaties, communiceert hiermee helder en open en benut deze contacten op respectvolle en efficiënte wijze. Je werkt samen met (internationale) partners, bouwt en onderhoudt een professioneel netwerk.  
Je bent sociaal en communicatief vaardig, zowel in direct contact als op schrift of met behulp van sociale media. Daarbij sluit je aan bij de kernmerken van de doelgroep.
Je onderkent de invloed en gevolgen van eigen beslissingen of activiteiten op individuen en/of onderdelen van de organisatie en kunt deze beslissingen of activiteiten verbinden aan de strategie van de organisatie.

Leeruitkomst 3: De Kritische en onderzoekende HR-professional
Je analyseert op een systematische wijze praktijkvraagstukken, inclusief belangen en behoeften van stakeholders, zodat de (onderzoeks)vraag achter de vraag kan worden achterhaald.
Je beantwoordt de vraag op basis van passende theorieën en/ of zelf verworven onderzoeksdata, zodat het antwoord betrouwbaar, valide en evidence based is en zodanig dat je je werkwijze kunt verantwoorden en kritisch beschouwen.

Inhoud

Vaardigheden van de SHRM’er en de proeve van bekwaamheid

Een regelmatig terugkerend onderdeel gedurende de module is het onderdeel waarin het opdoen van vaardigheden centraal staat. Hierbij moet je denken aan onderzoeksvaardigheden en gespreksvaardigheden die je nodig hebt om het praktijkvraagstuk in de beroepspraktijk succesvol af te kunnen ronden.

Onderzoeksvaardigheden staan centraal tijdens de ingeroosterde Methoden & Technieken (M&T) bijeenkomsten. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan het verkrijgen van data middels individuele interviews, groepsgesprekken, observaties en/of enquêtes. De docent inventariseert de behoeften van de studenten ten aanzien van de te ontwikkelen onderzoeksvaardigheden en komt op basis daarvan met een relevant aanbod.
De benodigde adviesvaardigheden staan centraal tijdens de Training & Workshop (T&W) bijeenkomsten. Dit zijn de vaardigheden die nodig zijn voor het verkrijgen van een gedegen oriëntatie op het praktijkvraagstuk, het in samenspraak met de opdrachtgever brainstormen over mogelijke oplossingen en de vaardigheden die centraal staan in het uiteindelijke adviesgesprek waarin de adviezen van het schriftelijk uitgewerkte praktijkvraagstuk worden besproken.

De leeruitkomst die centraal staat ten behoeve van de proeve van bekwaamheid toetst de gespreksvaardigheden en professionele beroepshouding op basis van een gevoerd adviesgesprek en de (schriftelijke) reflectie daarop. De context van het praktijkvraagstuk staat centraal en het bewijs wordt geleverd middels een opname van het adviesgesprek met de opdrachtgever in de beroepspraktijk. In uitzonderlijke gevallen kan de leeruitkomst van de proeve van bekwaamheid aangetoond worden middels een adviesgesprek met een rolspeler op de Hanzehogeschool inclusief een mondelinge reflectie na afloop. Zowel het  gevoerde gesprek als de (schriftelijke) reflectie daarop moet met een voldoende worden afgerond. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde