Vak: Adviseren van lijnmanagers credits: 5

Vakcode
HRVH3AVL
Naam
Adviseren van lijnmanagers
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
A.A. Peereboom
Werkvormen
  • Practicum / Training
Toetsen
  • Portfolio - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

Leeruitkomst 1: Persoonlijk leiderschap
Je geeft actief sturing aan je eigen professionaliteit, je eigen (studie)loopbaan en je eigen ontwikkeling. Daarvoor zijn drie bouwstenen nodig: persoonlijke effectiviteit, moreel handelen en reflecteren/leren.
Je neemt initiatieven, werkt planmatig en gedisciplineerd. Je handelt assertief, neemt verantwoordelijkheid voor jouw resultaten en wilt en kunt hierop ook worden aangesproken.
Je kent jouw waarden en drijfveren, maakt bewuste keuzes en handelt volgens expliciete beroepsspecifieke ethische codes, reglementen en gedragsregels.
Je reflecteert op het eigen handelen, refereert het aan de gestelde doelen en aan de visie op het beroep. Je verbindt hier conclusies aan en zet verbeteracties in gang. Je komt op basis hiervan tot ontwikkeling van je persoonlijke effectiviteit en efficiency.

Leeruitkomst 2: De HR-professional in de context
Je kent het krachtenveld waarin de HR-professional opereert en bent hierin ondernemend en gericht op samenwerking. Je hebt daarbij oog voor verschillende belangen en motieven en houdt hier op integere wijze rekening mee. Je herkent maatschappelijke ontwikkelingen, analyseert deze, ziet kansen en stemt het eigen handelen daar proactief op af.
Je legt contacten legt met HR-relevante relaties, communiceert hiermee helder en open en benut deze contacten op respectvolle en efficiĆ«nte wijze. Je werkt samen met (internationale) partners, bouwt en onderhoudt een professioneel netwerk.  
Je bent sociaal en communicatief vaardig, zowel in direct contact als op schrift of met behulp van sociale media. Daarbij sluit je aan bij de kernmerken van de doelgroep.
Je onderkent de invloed en gevolgen van eigen beslissingen of activiteiten op individuen en/of onderdelen van de organisatie en kunt deze beslissingen of activiteiten verbinden aan de strategie van de organisatie.

Inhoud

Wil je je bekwamen in het voeren van adviesgesprekken vanuit je rol als HR-adviseur in organisaties waar integraal personeelsmanagement het uitgangspunt is? Verdiep je dan in verschillende rolopvattingen van adviseurs, oefen met adviesgesprekken op basis van (praktijk) casussen en ontwerp je stappenplannen voor het voeren van adviesgesprekken waarbij je rekening houdt met de verschillende perspectieven op problemen, rollen en opvattingen van lijnmanagers.

Als HR-adviseur krijg je te maken met diverse adviezen aan lijnmanagers in de organisatie waar je werkzaam bent. In deze training gaan we uit van een rol als intern adviseur, maar oriƫnteren ons ook op vaardigheden en kenmerken van in en externe adviseurs. Kortom we kijken naar overeenkomsten en verschillen op het gebied van vaardigheden en kenmerken.
Het komt regelmatig voor dat een HR-adviseur gevraagd wordt om vanuit zijn expertise een oplossingen te bieden. Je kunt dan spreken van opdrachtgevers en opdrachtnemers die elk een specifieke verantwoordelijkheid, wellicht verschillende belangen hebben en over uiteenlopende deskundigheid en vaardigheden beschikken. De kunst van het adviseren is; de verantwoordelijkheid voor het vinden van een oplossing zo veel mogelijk bij het management in de lijn te houden. Daarin ondersteun/ begeleid je lijnmanagers bij het vinden van de juiste oplossing of samen tot verschillende oplossingsrichtingen te komen. Met het gezamenlijk geformuleerde advies kan de lijnmanager zelf aan de slag om het probleem te tackelen.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde