Vak: Duurzame verandering strategie credits: 5

Vakcode
HRVH3DVS
Naam
Duurzame verandering strategie
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M.R. Zanen
Werkvormen
  • Projectonderwijs
Toetsen
  • Opdrachten - Opdracht

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten opleiding Bedrijfskunde

LU1: De student heeft kennis van bedrijfsethiek en maatschappelijk verantwoord ondernemen en kan over een standpunt op het gebied van bedrijfsethiek en maatschappelijke verantwoord ondernemen debatteren.
 
LU2: De student kan een stakeholderanalyse uitvoeren en op basis daarvan een eigen oordeel vormen over het door de organisatie gevoerde duurzaamheidsbeleid en hun dialoog met de stakeholders.
 
LU3: De student kan een onderbouwd voorstel formuleren ten aanzien van de verduurzaming van een product, proces of markt en kan dit voorstel overtuigend presenteren.
 
LU4: De student kan consensus en draagvlak creëren in lerende teams om vanuit verschillende perspectieven een MVO thema te benaderen.


Leeruitkomsten opleiding HRM


LU 1: Persoonlijk leiderschap
Je geeft actief sturing aan je eigen professionaliteit, je eigen (studie)loopbaan en je eigen ontwikkeling. Daarvoor zijn drie bouwstenen nodig: persoonlijke effectiviteit, moreel handelen en reflecteren/leren.
Je neemt initiatieven, werkt planmatig en gedisciplineerd. Je handelt assertief, neemt verantwoordelijkheid voor jouw resultaten en wilt en kunt hierop ook worden aangesproken.
Je kent jouw waarden en drijfveren, maakt bewuste keuzes en handelt volgens expliciete beroepsspecifieke ethische codes, reglementen en gedragsregels.
Je reflecteert op het eigen handelen, refereert het aan de gestelde doelen en aan de visie op het beroep. Je verbindt hier conclusies aan en zet verbeteracties in gang. Je komt op basis hiervan tot ontwikkeling van je persoonlijke effectiviteit en efficiency.

LU5: Initiëren, faciliteren en implementeren van veranderingsprocessen en organisatieontwikkeling
Je definieert en initieert verander- en ontwikkelvraagstukken. Je analyseert het vraagstuk vanuit meerder invalshoeken en ontwikkelt jouw visie op de verandering die aansluit bij de specifieke context. Je ontwerpt en begeleidt zelfstandig en in samenwerking met stakeholders, ontwikkeltrajecten en interventies voor organisatie, team of individu. Je hebt hierbij oog voor zowel het planned change karakter van veranderen in organisaties, als nadrukkelijk ook voor het ‘emergent change’ karakter ervan. Je begeleidt interventies zowel in de bovenstroom als in de onderstroom van de organisatie.

 

 

Inhoud


Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) neemt een organisatie o.a. strategisch beslissingen over de duurzame koers van de organisatie en haar werknemers. Voor het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid als organisatie is het noodzakelijk om de stakeholders van de organisatie te identificeren en daarmee een duurzame relatie op te bouwen.

In de dit onderdeel ga je kennis opdoen over de opzet van zo strategie net behulp van de bedrijfsethiek rondom MVO-thema’s.
Nieuwe vaardigheden van het management om draagvlak bij het personeel te krijgen bij dilemma’s van MVO-problemen zijn hierbij nodig. Als oefening ga je daarom inhoudelijk een MVO-innovatie presenteren en de inhoud toepassen tijdens een debat.

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde