Vak: Professionele vaardigheden credits: 5

Vakcode
HRVH3PVA
Naam
Professionele vaardigheden
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
T.H.S. Leegte
Werkvormen
  • Werkvorm 1
Toetsen
  • Vaardigheidstoets - Vaardigheidstoets

Leeruitkomsten

In de workshop Professionele vaardigheden staan t.b.v. de gespreksvaardigheden de algemene leeruitkomsten 1, 2 en 3 op niveau 2 van de opleiding HRM centraal. Deze zijn nader uitgewerkt in onderstaande beschrijving:

Leeruitkomst 1: Persoonlijk leiderschap (niveau 2)
Je reflecteert op het eigen handelen, refereert het aan de gestelde doelen.

Leeruitkomst 2: De HR-professional in de context (niveau 2)
Je bent gericht op samenwerking. Je hebt daarbij oog voor verschillende belangen en motieven en houdt hier op integere wijze rekening mee.
Je communiceert helder en open en benut deze contacten op respectvolle en efficiënte wijze.
Je bent sociaal en communicatief vaardig, zowel in direct contact als op schrift.
Je onderkent de invloed en gevolgen van eigen beslissingen of activiteiten op individuen.
Je verbindt hier conclusies aan en zet verbeteracties in gang

Leeruitkomst 3 Kritisch onderzoekende HR professional (niveau 2)
Je analyseert op een systematische wijze het praktijkvraagstuk, inclusief belangen en behoeften, zodat de vraag achter de vraag kan worden achterhaald. 


In het semester werk je tijdens de workshops Professionele vaardigheden ook aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Hierin staat het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap (leeruitkomst 1) en het werken als professional in de context (leeruitkomst 2) centraal. Zie onderstaande toelichting van beide leeruitkomsten: 

Leeruitkomst 1: Persoonlijk leiderschap (niveau 2) 
  • Je reflecteert op je professionele ontwikkeling en op jouw persoonlijke waarden. 
  • Je blijft ook bij grotere of complexere opdrachten effectief en efficiënt.
  • Je stuurt bij op basis van reflectie op oorzaken van afwijkingen.
  • Je past beroepscodes en professionele waarden toe in je handelen.

Leeruitkomst 2: HR-professional in de context (niveau 2) 
  • Je werkt samen met medestudenten en partners in de praktijk. Hierin laat je zien dat je ieders waarden en kwaliteiten herkent en erkent.
  • Je werkt gericht aan wederkerige relaties in je netwerk en benut deze voor je eigen doelen en ontwikkeling.
  • Je hebt daarbij oog voor verschillende belangen en mogelijk conflicten en gaat hier adequaat mee om.
  • Je adviseert op basis van je expertise en kennis van de context.

Tenslotte werk je tijdens de workshops Professionele vaardigheden ook aan je onderzoekskills en expliciet m.b.t. de toepassing van de Designthinking methode. 
Hierin staat tijdens de workshops leeruitkomst 3 centraal op niveau 2. Zie onderstaande beschrijving van deze leeruitkomst: 

Leeruitkomst 3 Kritisch onderzoekende HR professional (niveau 2)
Je analyseert op een systematische wijze enkelvoudige praktijkvraagstukken, inclusief belangen en behoeften van een enkele stakeholder, zodat de (onderzoeks) vraag achter de vraag kan worden achterhaald. Je beantwoordt de vraag op basis van beperkt aantal passende theorieën en/ of zelf verworven eenvoudige onderzoeksdata, zodat het antwoord betrouwbaar, valide en evidence based is en zodanig dat je je werkwijze kunt verantwoorden en kritisch beschouwen.


 

Inhoud

In dit semester analyseer je samen met medestudenten (groepjes van ca. 4 studenten) een vraagstuk vanuit de beroepspraktijk. Vervolgens ga je gezamenlijk voor het praktijkvraagstuk meerdere oplossingen ontwikkelen. Daartoe heb je regelmatig met de opdrachtgever en andere belanghebbenden gesprekken in de organisatie. Om je de vaardigheden voor een dergelijk adviestraject eigen te maken, worden in de loop van het semester ca. 8 workshops Gespreksvaardigheden aangeboden. Tijdens deze workshops staat dus het oefenen met gespreksvaardigheden centraal. Denk daarbij aan het voeren van een intake- en contracteringgesprek, het voeren van zgn. voortgangsgesprekken met de opdrachtgever, waarbij je op een zeker moment ook een hercontracteringgesprek voert. Tenslotte wordt in de workshops ook aandacht geschonken (lees: oefenen/trainen) aan het uiteindelijke adviesgesprek, waarin je/jullie de uiteindelijke oplossing voor het praktijkvraagstuk gaan voorleggen aan de opdrachtgever. Iedere student dient uiteindelijk een van deze gesprekken te voeren met de opdrachtgever en op te nemen. Beoordeling vindt plaats op basis van de video-opname en een bijbehorende reflectie-opdracht.

Daarnaast wordt in de workshopbijeenkomsten aandacht geschonken aan verschillende werkvormen/opdrachten/vaardigheden zoals deze uitvoerig beschreven zijn bij het onderdeel Persoonlijke en professionele ontwikkeling 3. Denk hierbij o.a. aan oefenen met mondeling en schriftelijk feedback geven, het toepassen van het reflectiemodel van Dilts & Bateson in reflectie-opdrachten etc.

Tenslotte wordt tijdens de workshopbijeenkomsten ook regelmatig praktisch geoefend met de verschillende stappen van Designthinking als methode van onderzoek ten behoeve van de praktijkopdracht. Zie voor een uitgebreide beschrijving de inhoud van het onderdeel Onderzoeken, ontwerpen en veranderen.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde