Vak: Train de trainer credits: 5

Vakcode
HRVH3TDT
Naam
Train de trainer
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
T.L.L. Goossens
Werkvormen
  • Practicum / Training
Toetsen
  • Portfolio | Proeve van bekwaamheid - Opdracht

Leeruitkomsten

In deze training werk je aan de volgende leeruitkomst: Ontwikkelen van individuen, teams en organisaties.
 
Je analyseert en herkent talenten van individuen en/of teams en je analyseert (toekomstige) ontwikkelbehoeften van een organisatie en de ontwikkelbehoeften van individuen in de organisatie. Je adviseert de organisatie over condities die het leren ondersteunen en waarin je oog hebt voor de samenhang tussen ontwikkelbehoefte op organisatieniveau en op individueel niveau. 
Concreet leer je hoe je een training opzet en je ontwikkelt de vaardigheid een aantal werkvormen in een trainingsgroep te begeleiden. Zowel het ontwerpen van (een deel van) de training als het uitvoeren van (een deel van) de training maakt onderdeel uit van dit studieonderdeel. 

Inhoud

Trainen is een vak apart. In dit studieonderdeel leg je de basis voor vaardigheden waarover een trainer beschikt. Je leert (delen van) een training te ontwikkelen en uit te voeren. Deze vaardigheden komen ook elders in het HR-vak goed van pas.

Bij het verzorgen van een training komt heel wat kijken. In deze training ga je zelf aan de slag met verschillende trainersvaardigheden. Na afronding ben je in staat de kaders voor een training te ontwerpen en een onderdeel ervan uit te voeren met een groep deelnemers. Je gaat met verschillende onderdelen en werkvormen voor trainingen ervaring opdoen. Daarbij werk je meestal in tweetallen.
Je leert of trainen iets voor jou is en of je je daar verder in wilt bekwamen. Ook als dat niet het geval is, komen de deelvaardigheden in andere onderdelen van het HR-vak van pas, zoals bij werkconferenties, loopbaanbegeleiding, themabijeenkomsten, het inkopen van trainingen en bij evaluaties. Je oefent in het voor de groep staan. Je leert hoe je je voorbereidt en hoe je inspeelt op de groep.
Je leert tevens kritisch naar trainingsactiviteiten kijken en constructieve feedback te geven. De training zelf is dan ook onderdeel van permanente evaluatie. Het is als het blikje van Droste’s cacao.

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde