Vak: Fundamenten van HRM 3 credits: 5

Vakcode
HRVP2FVH3
Naam
Fundamenten van HRM 3
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J. van Kempen
Werkvormen
  • Hoorcollege
Toetsen
  • Toets Fundamenten van HRM 3 - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Leeruitkomst 4: HRM ontwikkelen, uitvoeren en evalueren in een organisatorische en maatschappelijke context
Je voert operationele HR-activiteiten uit met toepassing van een HR-model en/of methode, op basis van een uitgevoerde analyse van de vraag. Activiteiten zijn gericht op ontwerp en uitvoering van HR-werkterreinen op organisatorisch of individueel niveau op het gebied van bijvoorbeeld duurzame inzetbaarheid, performance management en werving en selectie. Je evalueert deze activiteit en de uitkomsten ervan, zodat gewerkt kan worden aan passende(r) oplossingen.

Leeruitkomst 5: Initiƫren, faciliteren en implementeren van veranderingsprocessen en organisatieontwikkeling
Je maakt vanuit een beperkt aantal modellen een analyse van een deel vraagstuk op verschillende niveaus (team/groep/individu) in organisaties die leiden tot begrip van en oriƫntatie op de probleemsituatie.
 

Inhoud

Fundamenten HRM 3 gaat over strategisch HRM (SHRM) volgens 'the balanced approach'. Deze benadering benadrukt het belang van pluriforme doelstellingen voor HRM, gericht op financieel economische doelen, sociale (morele) doelen en maatschappelijke doelen. Bovengemiddelde prestaties op alle drie soorten doelen is een belangrijke voorwaarde voor organisatiesucces. 
Deze doelen kunnen op gespannen voet staan met elkaar en dus elkaar in de weg zitten. SHRM volgens the balanced approach vraagt sensitiviteit voor deze onderlinge spanningen en stelt o.a. als voorwaarde meerdere stakeholders te betrekken in de totstandkoming en uitvoering van strategisch HRM in de organisatie.

De concepten en modellen in deze cursus zijn ondersteunend aan deze benadering en aanpak.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde