Vak: Well-being@Work credits: 5

Vakcode
HRVP2WAW
Naam
Well-being@Work
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
H. Mulder
Werkvormen
  • Werkvorm 1
  • Werkvorm 2
Toetsen
  • Opdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

Leeruitkomst 3: De Kritische en onderzoekende HR-professional
Je analyseert op een systematische wijze enkelvoudige praktijkvraagstukken, inclusief belangen en behoeften van een enkele stakeholder, zodat de (onderzoeks) vraag achter de vraag kan worden achterhaald.
Je beantwoordt de vraag op basis van beperkt aantal passende theorieën en/ of zelf verworven eenvoudige onderzoeksdata, zodat het antwoord betrouwbaar, valide en evidence based is en zodanig dat je je werkwijze kunt verantwoorden en kritisch beschouwen

Leeruitkomst 4: HRM ontwikkelen, uitvoeren en evalueren in een organisatorische en maatschappelijke context
Je analyseert een complex HR-vraagstuk, in de context van de organisatie. Daarbij maak je een keuze uit meerdere HR-methoden en/of modellen.  Je exploreert met direct betrokkenen over mogelijke oorzaken en oplossingen en de daar uit voortvloeiende HR-activiteiten, gebruikmakend van de kennis van die betrokkenen, zodat de kwaliteit van de diagnose en oplossingen worden verhoogd.

Leeruitkomst 5: Initiëren, faciliteren en implementeren van veranderingsprocessen en organisatieontwikkeling
Je herkent en definieert een verandervraagstuk in de organisatie en ben in staat in samenwerking met stakeholders (in de organisatie) een eigen analyse hiervan te maken. Je beschouwt het vraagstuk vanuit meerdere perspectieven en kunt de inzichten vervolgens vertalen naar een onderbouwd ontwerp en de inzet van interventies waarmee richting wordt gegeven aan de veranderaanpak.


 

Inhoud

Iedere organisatie heeft baat bij vitale medewerkers. Vitale medewerkers zorgen voor een gezonde organisatie. Een gezonde organisatie kent een hogere arbeidsmotivatie, inzetbaarheid en arbeidsproductiviteit en een lager verzuim en personeelsverloop. Werkgevers investeren om die redenen steeds meer in het welzijn en de gezondheid van hun medewerkers, bijvoorbeeld door het bevorderen van een gezonde leefstijl en de realisatie van een veilige/gezonde werkplek. Een integrale aanpak hierin zorgt ervoor dat op meerdere HR terreinen winst wordt behaald.
Het is niet alleen een financiële afweging. Het gaat ook over maatschappelijk verantwoord ondernemen en goed werkgeverschap. Vanuit de balanced approach-gedachte ligt er voor organisaties ook een opdracht om maatschappelijk te presteren, zeker ook in termen van welzijn van medewerkers.
Als het gaat om verzuim is van een vrijblijvende aanpak geen sprake meer. Verplichtingen voor de werkgever en de werknemer zijn nauwkeurig omschreven in wet- en regelgeving en bij overtreding ervan of als afspraken niet nagekomen worden kunnen de consequenties aanzienlijk zijn.

Steeds meer organisaties zijn zich ervan bewust dat voorkomen beter is dan genezen. Toch valt er in veel organisaties op dit gebied nog winst te behalen. Een adequate aanpak rondom inzetbaarheid en vitaliteit vraagt inzicht, kennis en investeringen. Inzicht in de eigen organisatie, kennis van o.a. wet- en regelgeving, de spelregels en spelers en investeringen in beleid (preventief en curatief) en interventies

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde