Vak: Werken aan gezondheid (PLP1) credits: 6

Vakcode
HVVB21WAGPLP1
Naam
Werken aan gezondheid (PLP1)
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
6
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Palsma
Werkvormen
  • Opdracht
  • Stage, werk
Toetsen
  • Gezondheidsbevordering in de praktijk - Stage

Leeruitkomsten

De student:
  • omschrijft op methodische en verantwoorde wijze de potentiële patiëntproblemen (LPS: 1.3.5, 1.1.10, 5.1.1, 5.1.2, 5.1.3, 5.1.4, 5.1.5, 5.1.6, en 6.3.4);
  • laat zien passende doelen te kunnen formuleren voor een persoon in zorg ten behoeve van preventie (LPS: 5.1.7, 5.1.8);
  • laat zien dat hij/zij voor gestelde doelen en interventie(s), als ook de in de uitvoer daarvan, methoden en theorieën te hebben geïdentificeerd en gebruikt waarvoor evidentie is aangetoond (LPS: 1.1.4, 1.1.5, 5.1.7, 5.1.8, 5.2.8);
  • laat zien interventie(s) planmatig en aansluitend op de persoon in zorg uit te kunnen voeren en de interventie(s) te kunnen evalueren (effect/proces) (LPS: 2.1.1, 2.1.2, 2.1.3, 2.1.8, 3.2.1, 3.2.3, 3.2.4, 3.2.5, 3.2.6, 4.5.1, 4.5.2, 5.2.4, 5.2.6, 5.2.8, 5.2.9, 5.2.10, 5.2.12).  

Inhoud

Deze module richt zich met name op de rol van de Gezondheidsbevorderaar, te weten het herkennen van invloeden op gezondheid. Je ontwerpt op basis van een methodische analyse doelen en interventies en voert deze ook uit. Het gaat om het toepassen van methodieken gericht op preventie en gezondheidsbevordering, afgestemd op de relevantie van de eigen praktijkleersituatie. Je maakt in de uitvoering in de praktijk gebruik van de opgedane kennis en vaardigheden uit jaar 1 t.a.v. gesprekstechnieken, interculturele communicatie, methoden voor gedragsverandering, vormen van preventie en gezondheid beïnvloeding, en leefstijlbegeleiding.

Het schriftelijk product dat je uiteindelijk oplevert is een weergave van wat je hebt bedacht, gepland, uitgevoerd en geëvalueerd in de praktijk tav gezondheidsbevordering. Tijdens het ondersteunend onderwijs kun je tussenproducten mogelijk presenteren voor feedback en het bespreken van de voortgang. De docentbegeleider beoordeelt de vormgeving en uitvoering van de schriftelijke uitwerking. De werkbegeleider levert een bijdrage aan de beoordeling door inhoudelijk input aan te leveren in de vorm van waarderingsformulieren. 
 
Nadat je de beoordeling hebt gekregen, maak je een reflectie waarbij je inzoomt op de leeruitkomsten van deze module. Daaruit voortvloeiende ontwikkelpunten zouden door jou meegenomen kunnen worden tijdens het vervolg van de stage(s) en kan input leveren voor bijvoorbeeld de invulling van de leerlijn CPO (Continue Professionele Ontwikkeling). Aangeboden intervisie momenten in het ondersteunend onderwijs kunnen hierin tevens helpend zijn. 
 
Wanneer je deze module zou willen afronden hangt van jouw planning en ontwikkeling af. Als je wilt herkansen (uiterlijk week 18) betekent dat je voor de eerste kans op tijd moet zijn met inleveren: rond week 14 (iom docentbegeleider). 

Deze module vormt samen met de Module EBP in de praktijk, Module Beargumenteren van Zorg en de toets Eindbeoordeling een geheel aan toetsen dat samen de PLP1 vormt. PLP1 onderdelen moeten voldoende afgerond zijn alvorens door te mogen naar de PLP2 (zie ook instapeisen bij PLP2).

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Verpleegkunde