Vak: Medische kennis 2 credits: 5

Vakcode
HVVP24MKE2
Naam
Medische kennis 2
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
W. Aldewereld
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Farmacologie en psychiatrie - Computer, organisatie ToetsCentrum
  • Zenuwstelsel en afweer - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Sluit aan bij CanMEDSrol Zorgverlener en kernbegrip klinisch redeneren uit het Opleidingsprofiel Bachelor of Nursing 2020De kennis die wordt opgedaan binnen medische kennis wordt toegepast binnen de overige modules van de opleiding.

De beginnende beroepsbeoefenaar kan, met betrekking tot de orgaanstelsels centraal zenuwstelsel, het motorisch stelsel, de huid en het immuunsysteem en de aandachtsgebieden oncologie, farmacologie en psychiatrie:   

  • medische terminologie vertalen.  

  • anatomische structuren aanwijzen of plaatsen in het lichaam en kent zowel de Nederlandse als de medische benaming.  

  • fysiologische processen in het lichaam uitleggen.  

  • bij pathologie benoemen wat de risicofactoren, oorzaken, symptomen, diagnostiek, behandeling, mogelijke complicaties en prognose zijn van het ziektebeeld en uitleggen welke onderliggende fysiologische processen verstoord zijn geraakt.  

  • uitleggen wat (aanvullende) onderzoeksmethoden inhouden.  

  • bij een selecte groep geneesmiddelen uitleggen hoe dit op de fysiologische processen ingrijpt (werkingsmechanisme) en beredeneren welke bijwerkingen daarbij kunnen voorkomen. 

Inhoud

Klinisch redeneren is een belangrijke vaardigheid voor verpleegkundigen. Om klinisch te kunnen redeneren is kennis van het menselijk lichaam, van ziektebeelden en van medicatie nodig. 

In Medische Kennis 2 komen de normale bouw (anatomie) en werking (fysiologie) van een aantal orgaanstelsels aan bod, inclusief ziektebeelden (pathologie).  

De orgaanstelsels die in dit semester centraal staan zijn het centraal zenuwstelsel, het motorisch stelsel, de huid en het immuunsysteem. Specifieke aandacht is er voor oncologie, farmacologie en psychiatrie.  
 
Tijdens werkcolleges ga je zelf actief met de onderwerpen aan de slag, waarbij ruim aandacht is voor casuïstiek en de toepassing van deze kennis in verpleegkundige praktijksituaties. Je bereidt je op de lessen voor door middel van zelfstudie. 


Toetsing
De toetsing bestaat uit twee digitale multiple choice-tentamens. Voor beide tentamens dient een voldoende te worden behaald. Het gewogen gemiddelde van beide cijfers bepaalt het eindcijfer voor de cursus. Het tweede tentamen is groter en bevat ook vragen over de leerstof van het eerste gedeelte. Deze toets telt daarom in de weging zwaarder mee.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Verpleegkunde