Vak: Professionele identiteit 3 credits: 10

Vakcode
LOVB24PI3
Naam
Professionele identiteit 3
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
J.H. Klaster
Werkvormen
  • Action learning
  • Intervisie
Toetsen
  • Assessment-Leergesprek - Portfolio assessment
  • Portfolio LWP - Portfolio assessment

Leeruitkomsten


Overkoepelende leeruitkomsten op de verschillende onderdelen van PI zijn:

Onderzoekend vermogen
De student onderbouwt de logopedische keuze voor diagnostiek en/of interventie  op basis van het best beschikbare bewijs, de eigen gespecialiseerde kennis en door rekening te houden met de waarden en voorkeuren van de cliënt, klant of opdrachtgever. De student herkent ethische dilemma’s in een simulatie en neemt daarin een onderbouwd standpunt in. De logopediestudent verzamelt kwalitatieve en kwantitatieve gegevens en interpreteert deze in samenwerking met opleiders en medestudenten.

Persoonlijke ambitie
De student verwoordt of verbeeldt kwaliteiten en motieven ten aanzien van studeren en het beroep waarvoor ze wordt opgeleid. De student maakt een kritische, weloverwogen beslissing ten aanzien van de minorkeuze en stage.

Zelfregie
De student leert regie te nemen over haar ontwikkeling door aandacht te besteden aan hoe ze nu leert en wat daar effectief in is en door te leren reflecteren, samenwerken en plannen.

Beroepsmatig handelen
De student onderzoekt diverse logopedische problematiek en verwoordt of verbeeldt hoe de kwaliteiten, interesses en ervaringen die buiten school en in de leerwerkplaats/project zijn opgedaan, ingezet kunnen worden in de (studie)loopbaan waarvoor de student wordt opgeleid. De student verwoordt of verbeeldt aan de hand van concrete ervaringen op welke manier haar beroepscompetenties in de rollen zichtbaar worden.

Inhoud

Professionele identiteit (PI) verbindt drie aspecten: jij als persoon, je beroep en de context of organisatie waarin jij je beroep uitoefent. Je PI is datgene wat jou onvervreemdbaar je eigen kleur geeft (Ruijters, 2020). Een sterke PI betekent dat je weet waar je voor staat, wat voor jou van belang is en hoe je wilt bijdragen. Het biedt een innerlijk kompas dat zorgt voor veerkracht. Je bent beter in staat om te gaan met veranderingen zonder jezelf te verliezen, en het helpt je je werk en ontwikkeling te sturen voor optimale prestaties.

Binnen het Opleidingsprofiel Bachelor Logopedie Nederland (Lindenberg et al., 2017) wordt PI gevat in de rol van professional en innovator. Het einddoel van het vak PI is daarom opgebouwd uit de beknopte beschrijving van de rol van professional en innovator. Om recht te doen aan het persoonlijke aspect van PI, is het einddoel aangevuld met de persoonlijke ambitie in relatie tot het beroepsmatig handelen.
De startbekwame logopedist toont onderzoekend vermogen. Dat betekent, dat de logopedist open staat voor nieuwe ideeën, kritische vragen weet te stellen en in staat is deze vragen methodisch te beantwoorden. De logopedist voert praktijkgericht onderzoek uit en neemt op kritische, weloverwogen en autonome wijze beslissingen en reflecteert daarbij op het eigen beroepsmatig handelen (zelfregie). Daarnaast blijft de startbekwame logopedist zich ontwikkelen door leven lang leren en heeft zicht op persoonlijke ambities in relatie tot het beroepsmatig handelen.”

In deze beschrijving komen vier onderdelen naar voren die van invloed zijn op de ontwikkeling van de professionele identiteit van de student, zowel tijdens de studie als in de toekomstige loopbaan. Dit zijn: onderzoekend vermogen, zelfregie, persoonlijke ambitie en beroepsmatig handelen.
Het PI-onderwijs wordt in een vaste Community of Learners (COL) aangeboden, waarin deze onderdelen aan bod komen. De COL Leerwerkplaats (LWP) is gericht op het beroepsmatig handelen. In deze activerende leeromgeving worden theorie en praktijk geïntegreerd aangeboden in een beroepsechte context, in een doorgaande lijn richting stages op eindniveau. In de COL-PI wordt de verbinding gelegd tussen zelfregie, persoonlijke ambitie en het beroepsmatig handelen. De leerlijn Onderzoekend Vermogen wordt geïntegreerd aangeboden in het onderwijs en is met name gericht op evidence based handelen, kritische vragen stellen en het herkennen van ethische dilemma’s. Onderzoekend vermogen leidt uiteindelijk toe naar het uitvoeren van een praktijkgericht onderzoek in de eindfase. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies