Vak: Volwassenen en ouder wordende mens 4 credits: 10

Vakcode
LOVB24VOLOWM4
Naam
Volwassenen en ouder wordende mens 4
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
L.T. Atsma
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Adviesgesprek - Vaardigheidstoets
  • Kennistoets - Schriftelijk, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

  1. De student analyseert de onderzoeksgegevens van een volwassen cliënt met complexe problematiek op het gebied van stem, onvloeiendheid en gehoor en stelt hierbij een differentiaaldiagnose en een behandelplan op door middel van klinisch redeneren.  

  1. De student formuleert voor een oudere cliënt en diens omgeving adviezen op het gebied van stem/gehoor/dementie en stelt hierbij een (interprofessioneel afgestemd) behandelplan op door middel van klinisch redeneren.  

Inhoud

In deze module staat de volwassene en de oudere mens centraal met logopedische problematiek (gehoor, psychogeriatrie, stem, vloeiendheid) die in deze levensfase kan voorkomen.  

Bij de volwassenen komt de cliënt met een (ernstig) gehoorverlies, de cliënt met een psychogene of complexe (organische) stemstoornis en de cliënt met een complexe vloeiendheidsstoornis aan de orde. Bij de oudere mens betreft dit onder andere presbyfonie, presbyacusis en dementie. 

De student neemt bij de volwassene en oudere cliënt passende diagnostiekinstrumenten af en stelt een differentiaaldiagnose op door klinisch te redeneren.   

De student geeft voorlichting en adviezen aan een volwassene of oudere cliënt en diens omgeving en stelt een (interprofessioneel afgestemd) behandelplan op bij een gegeven casus/problematiek. Daarbij worden gemaakte keuzes onderbouwd.   

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies