Vak: Ziekteleer basis credits: 3

Vakcode
MHVP1CLL4B
Naam
Ziekteleer basis
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
R.F. Peterson
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Ziekteleer 1 - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

De student:
1. beschrijft opbouw en functie van  verschillende tracti en systemen in het menselijk lichaam en van hierbij voorkomende afwijkingen.
2. beschrijft relevante acute en chronische ziektebeelden en de behandeling ervan, en benoemt hun samenhang met de mondzorg. 
3. beschrijft de effecten van geneesmiddelen, gebruik makend van de begrippen farmacokinetiek en farmacodynamiek.
4. beschrijft de randvoorwaarden voor een betrouwbare anamnese
5. beschrijft de relatie tussen leefstijlfactoren en ziektebeelden aan de hand van concrete en waar mogelijk mondzorg gerelateerde voorbeelden.

CanMEDS rollen:
- 1 Vakinhoudelijk handelen
- 3 Samenwerking
- 4 Kennis en wetenschap
- 5 Maatschappelijk handelen
- 7 Professionaliteit en kwaliteit

Beheersniveau 1 Beginnend
 

Inhoud

In deze onderwijseenheid wordt gestart met het bestuderen van de opbouw en de functies van het menselijk lichaam en van de meest voorkomende afwijkingen. Speciale aandacht wordt besteed aan ziektebeelden die relevant zijn voor de mondzorgprofessional: ofwel omdat zij invloed kunnen hebben op de mondgezondheid, ofwel omdat zij consequenties kunnen hebben voor de behandeling door de mondzorgprofessional. Het gebruik van geneesmiddelen die voor bepaalde aandoeningen zijn voorgeschreven kan eveneens invloed hebben op de mondgezondheid, en kan consequenties hebben voor de behandeling door de mondzorgprofessional. Om die reden wordt in deze onderwijseenheid ook kennisgemaakt met farmacologie en farmacotherapie. Deze onderwerpen worden uitgediept in het tweede studiejaar, "Ziekteleer verdieping". 

Veel aandoeningen in de westerse wereld hangen samen met een ‘ongezonde’ leefstijl, en zijn dus in principe te voorkomen. Er zal daarom ook aandacht worden besteed aan die leefstijlfactoren en daarbij horende aandoeningen.

Relatie met andere vakken: voortgebouwd wordt op de kennis die is opgedaan bij de CLL vakken in blok 1 en 2, zoals bijv. Cellen, Weefsels en Immunologie. Tijdens het Project Positieve gezondheid, ILL 1.4 wordt breder ingegaan op leefstijlfactoren. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies