Vak: It's a Wicked World credits: 20

Vakcode
MIVB24MOD41IWW
Naam
It's a Wicked World
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
20
Taal
Nederlands
Coördinator
M. .F. van Dijk
Werkvormen
  • Opdracht
Toetsen
  • Actieve participatie - Actieve participatie
  • Opdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

De leeruitkomsten voor MIVB24MOD41IWW  (de tour & de game) zijn:
1. De student beredeneert op navolgbare wijze de ongestructureerdheid en uniekheid van een complex vraagstuk binnen het domein van publieke gezondheid.
2. De student erkent de complexiteit van een complex vraagstuk binnen het domein van publieke gezondheid en vormt hier op basis van heldere argumenten een kritisch oordeel over.
3. De student analyseert aan de hand van ten minste drie perspectieven de onderlinge invloeden en samenhang die van invloed zijn op een complex vraagstuk binnen het domein van publieke gezondheid.
4. De student formuleert op basis van heldere argumenten en de eigen visie minimaal één origineel idee of experiment, inclusief de te nemen stappen, dat een bijdrage levert aan het verder ontwikkelen van denkrichtingen en oplossingen voor een complex vraagstuk binnen het domein van publieke gezondheid.
5. De student onderbouwt en verantwoordt de consequenties van de door hem voorgestelde stappen in het omgaan met het complexe vraagstuk aan de verschillende betrokken partijen, zoals bijvoorbeeld individuen, organisaties, samenwerkingspartners en de maatschappij en onderkent dat er geen goede of foute oplossingen zijn.
6.De student draagt actief bij aan het omgaan met acute en minder acute situaties in de context van zorg en welzijn, waarbij het handelen congruent is aan de eigen visie op zorg en welzijn.

Inhoud

Wikipedia beschrijft een wicked problem als “a problem that is difficult or impossible to solve because of incomplete, contradictory, and changing requirements that are often difficult to recognize.” Een complex probleem komt het dichtst bij in het Nederlands. Vaak kent een wicked problem een maatschappelijke aanleiding, kent een ogenschijnlijk eenvoudige oplossing, maar die oplossing heeft dan weer grote en vergaande consequenties voor de diverse stakeholders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het besluit de besluitvorming voor de zorg van een burger van de centrale overheden naar lokaal over te brengen. Logisch als je kijkt naar het uitgangspunt om de zorg dichter bij de burger te plaatsen, maar een zeer complexe opdracht voor de lokale overheden. Lokale overheden gaan er verschillend mee om, om oplossingen te vinden voor de ontstane problemen. Er bestaat bij een wicked problem ook niet één oplossing. Meerdere oplossingsrichtingen kunnen mogelijk zijn, afhankelijk van diverse factoren.
Omdat er in de wereld van zorg en welzijn meerdere wicked problems gelijktijdig een rol spelen, is de naam van deze module op 'a Wicked World' gevallen.
We richten ons daarmee dus nadrukkelijk op thema's die organisatieoverstijgend zijn; wicked problems binnen zorg en welzijn staan centraal.

De student volgt eerst een tour met wekelijkse bijeenkomsten met diverse gastdocenten. Zo krijgt de student een state-of-the-art programma dat vervolgens als input wordt gebruikt voor de daaropvolgende managementgame genaamd 'It's a Wicked World'. Tot slot wordt de module afgesloten met een terugblik en reflectie op beide onderdelen. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies