Vak: Hoofdvak Hafabra-directie 1 credits: 12

Vakcode
MZVB21HAF2
Naam
Hoofdvak Hafabra-directie 1
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
12
Taal
Nederlands
Coördinator
R.D. Krijgsman
Werkvormen
  • Practicum / Training
  • Stage, werk
  • Werkcollege
Toetsen
  • semester 3 - Overige toetsing
  • semester 4 - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Visie en Creativiteit: De musicus is artistiek gedreven en is in staat om opvattingen en overtuigingen op het eigen vakgebied te verwerven en te communiceren in de muzikale beroepspraktijk.
Communicatie: De musicus kan zijn handelen in verschillende contexten effectief en efficiënt over brengen en de artistieke betekenis van muziek uitdragen naar anderen.
Vermogen tot Samenwerken: De musicus is in staat om samen met andere betrokkenen een actieve bijdrage aan een gezamenlijk product of proces te leveren.
Het Ambacht: De musicus onderhoudt een breed scala aan vaktechnische kennis en vaardigheden, die hem in staat stellen zowel binnen de nationale als de internationale beroepscontext te functioneren.
Analytisch vermogen: De musicus kan muziek (cognitief) ontleden.
Omgevingsgerichtheid: De musicus is alert op ontwikkelingen in de samenleving en integreert deze in zijn muziekpraktijk.
Innovatie: De musicus als performer is in staat om het eigen vakgebied te verkennen en ermee te experimenteren, wat tot uiting komt in innovatieve muzikale processen en producties.
Methodisch/reflectief handelen: De musicus is in staat om methodisch en professioneel te handelen, kan hierop reflecteren en is zelfstandig, en met en voor anderen, in staat tot terugkoppeling.
 

Inhoud

Dit studieonderdeel behelst een individuele hoofdvakles waarin de nadruk ligt op de individuele ambachtelijke en artistieke ontwikkeling en coaching van de student Verder zijn de volgende vakken/lessen sterk verbonden met dit studieonderdeel:
- Hafabra-theorie
- Instrumentatie
- Practicum

Er wordt in een op de dirigeerpraktijk gerichte les gewerkt aan ontwikkeling en integratie van slagtechniek / directie, orkestscholing, instrumentatie, theorie, literatuurkennis, orkestgeschiedenis, repetitietechnieken, receptieve vorming en orkestmanagement.

Het eerste jaar is alles bepalend voor het verdere verloop van de studie. Er wordt een zeer uitgebreid begin gemaakt met 1. Slagtechniek 2. Instrumentenkennis 3. Partituurvormen 4. Receptieve vorming, om vervolgens zo spoedig mogelijk te kunnen starten met instrumenteren. Aansluitend komen binnen dat jaar wekelijkse opdrachten partituurstudie/ instrumentatie en orkestscholing aan bod.

Gastdocenten worden uitgenodigd om op het gebied van hun eigen specialiteit gastcolleges te geven. Dit kunnen zijn; docenten, componisten of arrangeurs, of andere personen met een specialiteit die een meerwaarde verlenen aan de vakopleiding. Zie het studieonderdeel Projecten, workshops en masterclasses.

In januari worden er masterclasses georganiseerd (zie studieonderdeel “Projecten, masterclasses en workshops”) met nationaal en internationaal vermaarde musici en ensembles. Het gedifferentieerde aanbod biedt de mogelijk om de vakopleiding in een zeer breed perspectief te zien. De vele facetten die per dagdeel belicht worden zijn allen een afgerond geheel. Het actief deelnemen aan deze masterclasses is voor de vakstudenten een buitengewone ervaring en verrijking van hun studie.

Docenten:
Botma tijmen
Klaas van der Woude

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Prins Claus Conservatorium