Vak: Circulair ondernemen credits: 5

Vakcode
ONVA23CCO
Naam
Circulair ondernemen
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
H. Veldman
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Circulair ondernemen - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Leerdoelen
De leerdoelen van dit onderdeel zijn afgeleid van de opleidingscompetenties.

De student:
  1. Maakt een ketenanalyse van een bestaand lineair product en brengt in kaart welk waardeverliezen er op treden in de keten.
  2. Vertaalt de waardeverliezen van een bestaand lineair product naar circulaire kansen en beoordeelt de kansen op basis van meervoudige waardecreatie.
  3. Herkent meerderde circulaire businessmodellen en kan deze uitwerken in een waardecreatiemodel.
  4. Maakt een circulair prototype op basis van de kansen van circulair ondernemen en toont aan dat eindgebruikers worden betrokken bij de totstandkoming van het prototype.

Inhoud

Niveau:
Verdiepend

Inhoud:
In jaar 2 gaan jullie voortbouwen op het thema Betekenisvol Ondernemen door jullie te verdiepen in circulair ondernemen. Nederland heeft zich tot doel gesteld om in 2050 een circulaire economie te hebben. Welke kansen biedt dat voor ondernemers en wat betekent het voor een bedrijf om circulair te zijn.

In het noorden zijn er een aantal mooie circulaire bedrijven zoals VEPA en Van Hulley. VEPA uit Hoogeveen is koploper op het gebied van circulaire kantoormeubelen en Van Hulley in Groningen maakt van oude overhemden nieuwe producten.

Jullie gaan dit blok zelf ervaren wat circulair ondernemen betekent. Jullie gaan op zoek naar een bedrijf dat graag circulair wil gaan worden. Voor deze opdrachtgever gaan jullie in kaart brengen wat de kansen zijn op het gebied van circulariteit en zelf circulaire oplossingen bedenken. En hopelijk doe je interessante inzichten op voor jouw eigen onderneming of kom je tot een nieuw bedrijfsidee voor de toekomst.
 
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Business, Marketing en Finance