Vak: Kindgerichte aanpak oudere kind credits: 10

Vakcode
PBVB23OKGA
Naam
Kindgerichte aanpak oudere kind
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
M. .L. Kooi
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Intervisie
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Kindgerichte aanpak - Opdracht

Leeruitkomsten


Moduleleeruitkomsten:
 
  1. De student formuleert een onderbouwde visie op onderwijs dat uitgaat van verschillen tussen leerlingen (OK), waarin het pedagogisch en didactisch handelen van de leerkracht geconcretiseerd wordt.   
  2. De student onderbouwt op welke manieren het actuele ontwikkelingsniveau en de onderwijsbehoeften van het oudere kind op planmatige wijze in kaart gebracht kunnen worden.
  3. De student creëert een passend, gefundeerd en talentkrachtig leerarrangement voor ieder kind (OK) op het gebied van gedrag, taal en rekenen.
  4. De student beschrijft op welke wijze de leerkracht het handelen kan afstemmen op leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften.
  5. De student demonstreert zijn/haar/hun vaardigheden ten aanzien van het professioneel communiceren met ouders/verzorgers en kinderen.
  6. De student werkt nieuwsgierig, kritisch en gestructureerd aan de eigen ontwikkeling in samenwerking met anderen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van het oudere kind.

Bij het behalen van de moduleleeruitkomsten werk je aan de LOL’s van de opleiding op hoofdfaseniveau.

X  LOL1 Pedagogische handelen
X  LOL2 (Vak)didactisch handelen
X  LOL3 (Vak)inhoudelijke expertise
X  LOL4 Onderzoekend handelen
X  LOL5 Professionele identiteit
 

Inhoud

In het basisonderwijs krijgt de student te maken met een diversiteit aan onderwijs- en ondersteuningsbehoeften, zowel op cognitief als sociaal-emotioneel gebied. Van leerkrachten wordt verwacht dat zij rekening houden met deze verschillen tussen leerlingen. Maar wat betekent dit voor de student als leerkracht, hoe worden deze behoeften (op planmatige wijze) in kaart gebracht en hoe versterkt de student zijn handelen en biedt hij/zij/hen de ondersteuning die nodig is? Dat is wat er in de module ‘Kindgerichte aanpak’ centraal staat.
 
In deze module doen studenten kennis en vaardigheden op om op basis van verschillende onderwijs- en ondersteuningsbehoeften een passende en talentkrachtige leeromgeving te ontwerpen. Aan de hand van een casus gaan studenten onderzoeken hoe de ideale school eruitziet en nemen ze ten aanzien van deze school een standpunt in over vraagstukken als: vanuit welke visie wordt het onderwijsaanbod verzorgd, op welke wijze wordt omgegaan met diversiteit en inclusie en hoe wordt ervoor zorggedragen dat elke leerling zich thuis voelt en zich optimaal kan ontwikkelen?

Studenten verantwoorden in hun ontwerp op welke wijze zicht wordt gekregen op onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van het oudere kind, wat dit betekent voor het handelen van de leerkracht, hoe de verschillende zorgniveaus worden vormgegeven en hoe de samenwerking en interactie met ouders verloopt.

Onderwerpen die tijdens deze module onder meer aan bod komen: gedrags- en leerproblemen, aanbod voor (hoog)begaafde leerlingen, handelingsgericht werken, traumasensitief handelen en professioneel communiceren met ouders en kinderen. Daarnaast worden vakinhoud en vakdidactiek voor de vakgebieden taal en rekenen verder uitgediept.

PBVB23OKGA: Bij dit vak richt de inhoud zich op de ondersteuningsbehoeften van kinderen vanaf groep 5.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Pedagogische Academie