Vak: Cultuur, beweging en omgeving ‘Een kennismaking met de leergebieden’ credits: 5

Vakcode
PBVP23CBO
Naam
Cultuur, beweging en omgeving ‘Een kennismaking met de leergebieden’
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
R. Hagens
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Educatieve video - Opdracht
  • Lesbrieven - Verslag

Leeruitkomsten


De student voert twee opdrachten uit waarin kennis en professionele vaardigheden worden toegepast. Aan het einde van de module heeft de student de volgende learning outcomes gerealiseerd:
  1. De student past in de educatieve video relevante vakinhoud of -didactiek toe waarbij zintuigen geprikkeld worden. (educatieve video, LOL 3)
  2. De student geeft peerfeedback over de opzet van de educatieve video van medestudenten op de kenmerken: samenhangend, betekenisvol en afstemming op de doelgroep. (peerfeedback over educatieve video, LOL 5)
  3. De student ontwerpt een lesbrief begeleidend bij de educatieve video, waarin passende leerdoelen, werkvormen en materialen worden toegepast. Hierbij maken de student gebruik van de aangereikte materialen en werkvormen. (lesbrief, individueel, LOL 2 en LOL 3)
  4. De student brengt de inhoud van de educatieve video over op een vakdidactische manier die aansluit bij de doelgroep. (educatieve video, LOL 2)
  5. De student kan in samenwerking met medestudenten een eindproduct ontwerpen waarbij de student zichtbaar bijdraagt aan een goede werkverdeling in het eindproduct. (educatieve video en logboek, LOL 5)
  6. De student toont in de educatieve video aan dat hij een externe leeromgeving kan betrekken in het onderwijs. (educatieve video, LOL 4)
LOL2 (Vak)didactisch handelen
LOL3 (Vak)inhoudelijke expertise
LOL4 Onderzoekend handelen
LOL5 Professionele identiteit

Inhoud

Tijdens het vak Cultuur, beweging en omgeving maken de studenten kennis met de leergebieden Kunst en Cultuur, Motoriek, Science en Mens en Samenleving. De studenten volgen colleges van de verschillende vakken die binnen de leergebieden vallen om zo kennis te maken met inhoud, vaardigheden en werkvormen. Deze kennis kunnen de studenten toe gaan passen in semester 2 tijdens de stage, maar vooral ook voor de eindopdracht van dit vak.

De studenten maken in groepjes een educatieve video over een overkoepelend thema waarin vakken van alle leergebieden geïntegreerd worden. De studenten verdiepen zich in de stof en passen dit toe in verschillende vormen. In de filmpjes komen informatieve onderdelen, maar ook sketches en muziek voor.

De studenten stellen een plan op voor de inhoud en de vorm van hun educatieve video. Ieder groepje bekijkt en evalueert twee plannen van andere groepjes en geven feedback op de inhoud en op de vorm van de educatieve video’s. Op deze manier verdiepen de studenten zich in meerdere onderwerpen en meerdere manieren om de stof te verwerken. Ieder groepje ontvangt dus van twee groepjes feedback. De feedback wordt verwerkt in het plan en daarna kunnen de studenten starten met het maken van de video’s.

De studenten krijgen een workshop over het maken van filmpjes waarbij aandacht is voor manipulerende technieken die gebruikt worden om beelden kracht bij te zetten. De studenten werken met deze opdracht dus ook aan hun digitale vaardigheden en digitale geletterdheid.

De studenten worden per leergebied beoordeeld op inhoud en vorm van het gezamenlijke eindproduct (de educatieve video’s). Hierbij komt een logboek om de onderlinge verdeling zichtbaar te maken. Alle studenten schrijven individueel een lesbrief die aansluit bij het filmpje, zodat de video in de klas gebruikt kan worden en daar verdieping aan gegeven wordt met actieve werkvormen en opdrachten.

De studenten worden beoordeeld op het gezamenlijke eindproduct en individueel op hun lesbrief.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Pedagogische Academie