Vak: Ontwikkelingsstimulering 1 credits: 10

Vakcode
PEDA18ONT1
Naam
Ontwikkelingsstimulering 1
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Dijk
Werkvormen
  • Practicum / Training
Toetsen
  • Ontwikkelingsstimulering 1 - Overige toetsing

Leeruitkomsten

De leeruitkomst van deze cursus is: 

De Pedagogisch Educatief Professional (PEP) werkt planmatig en doelgericht om de doorgaande ontwikkeling van het kind te bevorderen en de organisatie te versterken. 

De PEP verbindt doelbewust theorie en praktijk, heeft oog voor talent, en biedt passende ondersteuning, sturing en activiteiten aan zodat kinderen zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. 

 

Samenhang met andere vakken 

Kennis uit de cursus BAS en vaardigheden uit de cursus Ontwikkelingsstimulering (ONT1 en ONT2), pas je in beide periodes toe in je beroepsproduct. 

Inhoud

De opleiding 

De opleiding bestaat uit vier modules van elk een half jaar. Een studiejaar heeft vier blokken, ook wel periodes genoemd. Module 1 wordt in periode 1 en 2 gegeven; module 2 in periode 3 en 4. 

De cursus BAS wordt in periode 1 (dus in de eerste helft van module 1) gegeven. 

 

Module 1 

In deze module leer je hoe je de ontwikkeling van de kinderen in beeld kunt brengen en te doorzien welke ervaringen zij nodig hebben om zich verder te ontwikkelen. Verder leer je hoe je de ontwikkeling van kinderen spelenderwijs en op methodische wijze kunt stimuleren. 

 

De cursus ONT 

De leeruitkomst die in deze gehele module (module 1) centraal staat is:  

 

  1. Methodisch handelen in het leren en ontwikkelen van kinderen  

De Pedagogisch Educatief Professional (PEP) werkt planmatig en doelgericht om de doorgaande ontwikkeling van het kind te bevorderen en de organisatie te versterken. 

De PEP verbindt doelbewust theorie en praktijk, heeft oog voor talent, en biedt passende ondersteuning, sturing en activiteiten aan zodat kinderen zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. 

 

De gedragingen die hier voor ONT bij horen zijn: 

 

  1. Observeert en analyseert de ontwikkeling, behoeften en talenten van kinderen en de groep op cognitieve, motorische en sociaal-emotionele ontwikkelingsgebieden, gebruikt hierbij passende theorieën en biedt op basis hiervan passende activiteiten aan (ONT1 en ONT2).  

  1. Stelt een groepsplan (themaplan, activiteitenplan) op, waarbij een relatie wordt gelegd met de gangbare ontwikkeling, de (speel) leeromgeving en met kerndoelen/tussendoelen die gesteld worden in VVE en/of basisonderwijs (ONT2).  

  1. Kan een pedagogische relatie aan gaan met de kinderen in de groep door verschillende interactievaardigheden in te zetten (ONT1 en ONT2). 

  1. Biedt activiteiten aan die uitnodigen tot interactie tussen kinderen en geeft sturing aan de interactie tussen kinderen, creëert en stimuleert talentmomenten (ONT1 en ONT2). 

  1. Zorgt voor een veilig pedagogisch klimaat en een passende en rijke (speel) leeromgeving waar kinderen van 0-12 gezond kunnen opgroeien (ONT1 en ONT2) 

  1. De PEP verantwoordt het eigen professionele handelen bij het leren en ontwikkelen van kinderen op basis van theorie en evaluatie. Kijkt kritisch terug op het eigen handelen en evalueert het effect van het handelen (ONT 1 en ONT2).  

 

Andere leeruitkomsten waar je in deze module aan werkt: 
 

 

 

3.    Samenwerken:  

De PEP werkt samen met collega’s en opvoeders gericht op de pedagogische kwaliteit op de groep en de ontwikkeling van de kinderen. 

 

De gedragingen die hierbij horen zijn: 

 

  1. Werkt constructief samen met collega's in het team en evalueert op eigen rol (ONT1 en ONT2). 

 

 

4.    Communiceren:  

De PEP communiceert op professionele wijze mondeling met kind, opvoeders en collega’s. De PEP informeert, zowel mondeling en schriftelijk in heldere en correcte taal. 

 

De gedragingen die hierbij horen zijn: 

 

  1. Communiceert sensitief en responsief met kinderen (0-12 jaar), sluit aan bij het ontwikkelingsniveau van het kind en stimuleert de ontwikkeling door middel van interactie (ONT2). 

  1. Kan opbouwende en ontwikkelingsgerichte feedback geven aan collega’s om de kwaliteit op de werkvloer te verhogen (ONT1). 

  1. Kan op basis van relevante informatie (nieuwe) inzichten of (nieuw ontwikkelde) methoden en technieken met anderen delen (team, ouders, klasgenoten etc.) zowel mondeling als schriftelijk gebruikmakend van heldere en correcte taal ((ONT1 en ONT2). 

 

 

5.    Probleemoplossend vermogen:  

Kan systematisch gegevens verzamelen en literatuur kritisch beoordelen en deze gebruiken voor de analyse van de situatie en het 

zoeken van oplossingsrichtingen voor het handelen. 

 

De gedragingen die hierbij horen zijn: 

  1. Kan een literatuuronderzoek uitvoeren en de gevonden bronnen beoordelen op hun waarde. 

Gebruikt literatuur bij het analyseren van een pedagogisch, educatief vraagstuk en verantwoordt het handelen op basis van relevante bronnen (ONT2) 

  1. Gebruikt literatuur bij het analyseren van een pedagogisch, educatief vraagstuk en verantwoordt het handelen op basis van relevante bronnen (ONT1 en ONT2). 

School(s)

  • Pedagogische Academie