Vak: Kind in context credits: 5

Vakcode
PEDA21KIC
Naam
Kind in context
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
D.T. Dijkstra-Bark
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Kind in context - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

In deze cursus krijg je kennis aangereikt uit de Body of knowledge van de PEP. Je hebt deze kennis met name nodig voor leeruitkomst 2 van het opleidingsprofiel (methodisch handelen als opvoedondersteuner). Het is input voor het kunnen analyseren van de leefsituatie van kinderen op micro/meso en macro niveau. Ook werken we aan de gedragsindicator: Herkent ethische dilemma's en kan het handelen verantwoorden met behulp van relevante ethische theorie/ beroepscode. Daarnaast gebruik je deze kennis om meer zicht te krijgen op je eigen socialisatie en hoe dit invloed heeft op denken en handelen als pedagogische professional  (passend bij leerresultaat 6 van het opleidingsprofiel: Lerend vermogen). 

Bij deze cursus zijn de volgende leeruitkomsten geformuleerd:    

De student: 

  1. heeft kennis en inzicht in relevante sociologische theorieën die van belang zijn om het kind in z’n context te begrijpen (meso/macro factoren). De kernwoorden zijn hierin: socialisatie, cultuur, sociaal bewustzijn, sociale ongelijkheid, rechtvaardigheid en emancipatie. 

  1. kent de (buurt)factoren die de kans op jeugdcriminaliteit vergroten.  

  1. heeft kennis en inzicht in relevante culturele aspecten in de opvoeding en de rol van migratie in opgroeien en opvoeding. 

  1. herkent een moreel ethische kwestie, kent het drie-wereldenmodel en de gevolgenethiek/plichtethiek/deugdethiek en kan dit toepassen op een eenvoudige casus. 

  

Het onderdeel ‘Jeugdrecht’: 

  1. kent de grondbeginselen van het jeugd- en familierecht en de juridische consequenties voor ouders en kinderen daarvan, in de vorm van rechten en plichten behorend bij het ouderschap.  

  1. kan de rechten en plichten van ouders en van Pedagogisch Educatieve professionals, zoals die voortvloeien uit het familie- en jeugdrecht, toepassen op eenvoudige casuïstiek. 

  1. kan de wettelijke taken van de gemeente in het kader van de Jeugdwet beschrijven. Hij/zij kan ook de wettelijke taken en bevoegdheden noemen van de zeven samenwerkingspartners van de gemeente in de jeugdhulp (Raad voor de Kinderbescherming, Gecertificeerde instellingen voor Jeugdbescherming, Jeugdreclassering, Veilig Thuis, Pleegzorg, Rechterlijke macht en GGZ-jeugdinstellingen). 

Inhoud

Binnen het vak “Kind in context kijken we naar de manier waarop de vier niveaus van Bronfenbrenner het kind gelijktijdig beïnvloeden: micro-meso, exo- en macrosystem. Volgens Bronfenbrenner kan je namelijk de ontwikkeling van een kind niet goed begrijpen als je niet bekijkt hoe een kind in elk van die systemen past. 

Diversiteit is een belangrijk begrip in deze cursus. We verschillen allemaal van elkaar op het gebied van cultuur, sociaal-economische achtergrond en, levenvisie etc. Er word gekeken hoe dit invloed heeft op kinderen en ouders.  

Het begrip ‘rechtspositie’ is een ander belangrijk begrip binnen deze cursus. Als pedagogische professional moet je op de hoogte zijn van de rechtspositie van (jonge) kinderen, de ouders en die van jezelf als professional om je werk goed te kunnen doen. Ook wordt aandacht besteed aan de jeugdwet.  

Als derde wordt aandacht besteed aan de ethische kant van het werk. Het herkennen van een dilemma en het stapsgewijs komen tot een beslissing waarbij er gebruik wordt gemaakt van kennis uit ethische stromingen.    

In deze cursus gaan we in op vragen als: welke invloed hebben sociale (buurt)factoren op het opgroeien? Wat is het verschil tussen juridisch ouderschap en ouderlijk gezag? Op welke manier speelt armoede een rol in gezinnen met kinderen? In hoeverre is opvoeden cultuur bepaald? Wat als de ontwikkeling van een kind door het handelen van hun ouders (of juist het nalaten daarvan) gevaar loopt? Mag ik kennis over het kind delen met de nieuwe vriend van moeder? Hoe kan ik grip krijgen op een ethisch dilemma in het contact met ouders en hoe kan ik mijn handelen goed onderbouwen? 

School(s)

  • Pedagogische Academie