Vak: Professionele Ontwikkeling en Begeleiding credits: 5

Vakcode
PEDA21POB
Naam
Professionele Ontwikkeling en Begeleiding
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
H.M.E. Drewes
Werkvormen
  • Individueel
  • Intervisie
  • Opdracht
Toetsen
  • POB1 - Verslag

Leeruitkomsten

Leeruitkomst lerend vermogen: 

De PEP kan het eigen leren planmatig vormgeven en reflecteert op het eigen functioneren als professional. De PEP is zich bewust van eigen normen, waarden en denkkaders en weet hoe dit het beroepsmatig denken en handelen kan beïnvloeden.  

De volgende gedragsindicatoren horen bij hierbij (relevant voor module 1). De student: 

  1. werkt actief aan de ontwikkeling door zich lerend op te stellen, leervragen te stellen, deze te delen en om te zetten naar een persoonlijke ontwikkelingsplan. Het vragen, geven en ontvangen van feedback wordt ingezet voor de professionele ontwikkeling van zichzelf. 

  1. evalueert en reflecteert op de eigen ontwikkeling als professional aan de hand van de leeruitkomsten. Kan hierbij verschillende aspecten in het proces belichten en is in staat om keuzemomenten en leermomenten te benoemen en te duiden. Benoemt kwaliteiten en ontwikkelpunten. Laat zien te kunnen reflecteren op niveau 1. 

Inhoud

Er wordt binnen de Ad PEP gewerkt aan de professionele ontwikkeling als PEP. In de opleiding wordt dit aangeboden in de vorm van een leerlijn professionele ontwikkeling en begeleiding (POB). Hierbij gaat het aan de ene kant om persoonlijke groei, datgene wat specifiek is aan het eigen karakter en wat iemand meebrengt naar de opleiding. Dit vormt de basis voor alle verdere professionele vorming. Wie ben jij, waar liggen je talenten en uitdagingen? Aan de andere kant gaat het om professionele groei, het steeds verder eigen maken van een professionele standaard in het werkveld van de Pedagogisch Educatief Professional. In de opleiding wordt daar stap voor stap naar toe gewerkt. In het eerste jaar ligt de nadruk voornamelijk op het geven van feedback, leren reflecteren, reflectie op je eigen socialisatie en het leggen van een professionele grondhouding. Het tweede jaar richt zich op de verdergaande ontwikkeling als PEP professional, door onder andere te werken aan het creëren van draagvlak en visieontwikkeling op het beroep. 

School(s)

  • Pedagogische Academie