Vak: Basiskennis, ontwikkeling en educatie credits: 5

Vakcode
PEDA22BAS
Naam
Basiskennis, ontwikkeling en educatie
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
H.M.E. Drewes
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Basiskennis, ontwikkeling en educatie 1 - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

De opleiding 
De opleiding bestaat uit vier modules van elk een half jaar. Een studiejaar heeft vier blokken, ook wel periodes genoemd. Module 1 wordt in periode 1 en 2 gegeven; module 2 in periode 3 en 4. 
De cursus BAS wordt in periode 1 (dus in de eerste helft van module 1) gegeven. 

Module 1 
In deze module leer je hoe je de ontwikkeling van de kinderen in beeld kunt brengen en te doorzien welke ervaringen zij nodig hebben om zich verder te ontwikkelen. Verder leer je hoe je de ontwikkeling van kinderen spelenderwijs en op methodische wijze kunt stimuleren. 

 

De cursus BAS 
In de cursus BAS leer je op een systematische manier te kijken naar je eigen handelen en naar het handelen van je collega’s in de dagelijkse praktijk. Verschillende manieren om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren komen aan bod, daarbij wordt vooral ingegaan op:  

  • kennis over de gangbare ontwikkeling op ontwikkelingsleeftijden tot 12 jaar 

  • kennis over het observeren van kinderen (& collega’s) plus observatiemethoden 

  • kennis over ontwikkelingsstimulering: rijke (speel)leeromgeving, het pedagogisch klimaat, differentiëren, pedagogische en educatieve interactievaardigheden & talentkrachtig werken, uitgangspunten van VVE, het werken met doelen (ontwikkelings-, kern- en/of tussendoelen) & activiteitenaanbod 

  • kennis van pedagogische visies/ methoden gericht op (jonge) kinderen en van visies op onderwijs. 


     

    De leeruitkomst van deze cursus is: 

    De Pedagogisch Educatief Professional (PEP) werkt planmatig en doelgericht om de doorgaande ontwikkeling van het kind te bevorderen en de organisatie te versterken. 

    De PEP verbindt doelbewust theorie en praktijk, heeft oog voor talent, en biedt passende ondersteuning, sturing en activiteiten aan zodat kinderen zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. 

     

    Samenhang met andere vakken 

    Kennis uit de cursus BAS en vaardigheden uit de cursus Ontwikkelingsstimulering (ONT1 en ONT2), pas je in beide periodes toe in je beroepsproduct. 

Inhoud

BAS1
In de cursus BAS1 leer je op een systematische manier te kijken naar je eigen handelen en naar het handelen van je collega’s in de dagelijkse praktijk. Verschillende manieren om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren komen aan bod, daarbij wordt onder meer ingegaan op: observeren van kinderen en beroepskrachten, spel & spelbegeleiding en het werken met doelen & activiteitenaanbod.
Voor veel studenten zijn dit bekende onderwerpen waar een verdiepingsslag in gemaakt wordt ...
... zowel door de stof op een hoger niveau te behandelen dan in het MBO;
... als door achtergrondinformatie, bv. over pedagogische visies en over methodisch & opbrengstgericht werken;
... als door praktijkopdrachten die telkens een vertaalslag vragen van theorie naar praktijk.
De ervaring leert dat studenten zich hierdoor vaker gaan afvragen waarom zaken op het werk op een bepaalde manier aangepakt worden en dat zij handvatten krijgen om hun rol als PEP, voortrekker op de werkvloer, gestalte te geven. Dit geeft verdieping in het werk en meer kwaliteit op de werkvloer.

BAS2
Per ontwikkelingsfase kunnen op het gebied van de emotionele, sociale, cognitieve en taalontwikkeling  uitspraken gedaan worden over de manier waarop deze ontwikkeling verloopt. Om kinderen goed te kunnen begeleiden, te ondersteunen en te stimuleren moet je kennis hebben van ontwikkelingspsychologische theorieën en begrippen.
In deze module leer je onder andere de mijlpalen vanuit de ontwikkelingspsychologie van (jonge) kinderen te herkennen. Je kunt verbanden aanwijzen tussen het handelen van het kind en de ontwikkelingsfase waarin het kind zich bevindt.

School(s)

  • Pedagogische Academie