Vak: Verandermanagement credits: 5

Vakcode
PEDA22VER
Naam
Verandermanagement
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Dijk
Werkvormen
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Verandermanagement - Verslag

Leeruitkomsten

Leeruitkomst Communiceren: 

De PEP communiceert mondeling en schriftelijk op heldere en professionele wijze waarbij het taalgebruik is afgestemd op de gesprekspartner en diens context. De PEP zet communicatie doelbewust in om relevante verbindingen te leggen op proces- en inhoudsniveau. 

 

Gedragingen: 

  • Communiceert in heldere en concrete taal, zowel schriftelijk als mondeling met alle betrokkenen (afgestemd op hun taken en hun rol in het geheel). Neemt de daarbij behorende verantwoordelijkheid in de communicatie betreffende planning, voortgang en doelstelling. Daarnaast wordt communicatie gericht ingezet om draagvlak te creëren.  

 

Leeruitkomst Samenwerken: 

De PEP werkt interprofessioneel samen met collega’s, opvoeders en professionals op verschillende niveaus binnen en tussen instellingen in de werkvelden van opvang, onderwijs en zorg. De PEP kan deze samenwerking initiëren, stimuleren en borgen. 

 

Gedragingen: 

  • Betrekt de organisatie op verschillende niveaus bij een vraagstuk, stuurt hierbij op verbinding en neemt initiatieven om de samenwerking te faciliteren met als doel om tot een gezamenlijk resultaat te komen. Zoekt verbinding en samenwerking met externe partijen die een rol spelen bij een vraagstuk.  

De student geeft sturing aan collega's bij de implementatie van de oplossing en heeft hierbij inzicht in de eigen rol als verandermanager. 

Inhoud

Bij het doorvoeren van een verandering in de eigen organisatie is het belangrijk dat vanaf de start collega’s en management betrokken worden. De student leert welke weerstanden hij/zij hierbij tegen kan komen. Binnen de vaardighedenleerlijn krijg de student inzicht in dergelijke groepsdynamische processen en oefen hij/zij in de gespreksvoering hieromtrent. Daarnaast leert de student gespreksvaardigheden in contacten met andere organisaties. Dit vak is ondersteunend aan het beroepsproduct dat in deze periode wordt uitgevoerd (Peda23ORO)
 
 
 
 

School(s)

  • Pedagogische Academie