Vak: Opvoedingsondersteuning credits: 15

Vakcode
PEDA24OPV
Naam
Opvoedingsondersteuning
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
15
Taal
Nederlands
Coördinator
D.T. Dijkstra-Bark
Werkvormen
  • Action learning
  • Practicum / Training
  • Stage, werk
Toetsen
  • beroepsproduct - Overige toetsing
  • gespreksvoering - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten training gespreksvaardigheden met ouders: 

  • Toont in het gesprek met een ouder een houding waaruit blijk gegeven wordt van a) het aansluiten bij het perspectief van de ouder en het geven van erkenning b) nieuwsgierige, open en niet oordelende houding c) samenwerken – en analyseert en verantwoord nadien het eigen handelen. 

  • Informeert, adviseert en ondersteunt individuele ouders (en collega’s) bij lichte en /of veelvoorkomende ontwikkelings- en /of opvoedingsvragen op methodische wijze. 

  • De PEP verantwoordt het eigen professionele handelen als opvoedondersteuner op basis van theorie en evaluatie. Kijkt kritisch terug op het eigen handelen en evalueert het effect van het handelen. 

Leeruitkomsten beroepsproducten: 

De leeruitkomst die in deze gehele module centraal staat is:    

  1. Methodisch handelen als opvoedondersteuner  

De Pedagogisch Educatief Professional (PEP) biedt planmatig en doelgericht informatie, advies en ondersteuning (collectief en individueel) aan ouders en verzorgers om de ontwikkeling van het kind te bevorderen bij enkelvoudige problematiek. 

  De gedragingen die hierbij horen zijn: 

  • Informeert, adviseert en ondersteunt ouders (en collega's) in groepsverband op het gebied van ontwikkelings- en opvoedingsvragen en versterkt hiermee de competentie, het zelfvertrouwen en het netwerk van ouders. Sluit aan bij pedagogisch beleid en onderwijsvisie van de organisatie. (beroepspr. 1) 

  • Analyseert de leefsituatie van individuele kinderen (micro/meso/macro niveau) en beschrijft hoe activiteiten, communicatie, en ondersteuning hierop aansluiten. (beroepsproduct 2) 

  • Informeert, adviseert en ondersteunt individuele ouders (en collega's) op methodische wijze bij lichte en/of veelvoorkomende vragen over ontwikkeling en/of opvoeding. (beroepsproduct 2) 

  • De PEP verantwoordt het eigen professionele handelen als opvoedondersteuner op basis van theorie en evaluatie. Kijkt kritisch terug op het eigen handelen en evalueert het effect van het handelen. (beroepsproducten 1 en 2) 

Andere leeruitkomsten waar je in deze module aan werkt:   

3.    Samenwerken:  

De PEP werkt samen met collega’s en opvoeders gericht op de pedagogische kwaliteit op de groep en de ontwikkeling van de kinderen. 

De gedragingen die hierbij horen zijn:  

  • Werkt samen met ouders/ collega's rondom het kind en toont zich beschikbaar/aanspreekbaar voor vragen en feedback met betrekking tot de opvoedingsaanpak. (beroepsproducten 1) 

  • Kent instellingen en aanbod onderwijs, opvang en zorg in de wijk en kan waar nodig ouders op aanbod wijzen. (beroepsproduct 2) 

  • Werkt constructief samen met collega's in het team en evalueert op eigen rol. (beroepsproduct 1)   

4.    Communiceren:  

De PEP communiceert op professionele wijze mondeling met kind, opvoeders en collega’s. De PEP informeert, zowel mondeling en schriftelijk in heldere en correcte taal.   

De gedragingen die hierbij horen zijn:   

  • Kan op basis van relevante informatie (nieuwe) inzichten of (nieuw ontwikkelde) methoden en technieken met anderen delen (team, ouders, klasgenoten etc.) zowel mondeling als schriftelijk gebruikmakend van heldere en correcte taal. (beroepsproduct 1) 

  • Toont in het gesprek met een ouder een houding waaruit blijk gegeven wordt van a) het aansluiten bij het perspectief van de ouder en het geven van erkenning b) nieuwsgierige, open en niet oordelende houding c) samenwerken – en analyseert en verantwoord nadien het eigen handelen. (beroepsproduct 2)   

5.    Probleemoplossend vermogen:  

Verzamelt gegevens op systematische wijze, beoordeelt literatuur kritisch en benut literatuur  voor de analyse van de situatie en het zoeken van oplossingsrichtingen voor het handelen.  

  • Kan een literatuuronderzoek uitvoeren en de gevonden bronnen beoordelen op hun waarde.Gebruikt literatuur bij het analyseren van een pedagogisch, educatief vraagstuk en verantwoordt het handelen op basis van relevante bronnen. (beroepsproducten 1) 

  • Signaleert en analyseert maatschappelijke ontwikkelingen die consequenties (kunnen) hebben voor de opvoeding en het opgroeien van kinderen. (beroepsproduct 2) 

Inhoud

In de cursus opvoedingsondersteuning staan twee praktijkopdrachten centraal:

Beroepsproduct 1: Je organiseert een interactieve (thema)bijeenkomst op je werkplek voor ouders. Je oriënteert je op de doelgroep, stelt een plan van aanpak op en voert de thema/ouderbijeenkomst uit en evalueert deze. 

Beroepsproduct 2: In het tweede deel van de module laat je zien dat je op je werkplek met een ouder in gesprek kan gaan over de opvoeding en ondersteuning kan bieden op het gebied lichte opvoedings-/ontwikkelingsvragen. Daarbij ben je in staat de situatie van het gezin te analyseren (micro/meso/macro niveau) en je handelen te verantwoorden met behulp van relevante literatuur.  
 
Er is een trainingslijn "gespreksvoering met ouders". In deze training staan de vaardigheden centraal die je nodig hebt om in gesprek te gaan met ouders over de ontwikkeling en de opvoeding van hun kind. Het is gericht op het opbouwen van een professionele relatie met ouders, vanuit een open houding en gericht op samenwerking. Je leert de ernst van de ontwikkelings- of opvoedingsvraag taxeren en doelgericht te ondersteunen bij het vinden van antwoorden op relatief lichte ontwikkelings- en opvoedingsvragen. 

 

School(s)

  • Pedagogische Academie