Vak: Gedrag & Communicatie-6 credits: 1

Vakcode
PHLM19GC6
Naam
Gedrag & Communicatie-6
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
1
Taal
Nederlands
Coördinator
F. van der Werf
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Werkplan professioneel leiderschap - Verslag

Leeruitkomsten

Samenwerking
LU-S. 0.: Tijdens binnen schoolse activiteiten toont de student aan over de voorwaardelijke kennis te beschikken om de rol van samenwerker naar behoren te kunnen vervullen.
LU-S. 1.1.: De student kan in het kader van het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van het (medische) beleid, binnen mono- en multidisciplinaire teams en samenwerkingsprocessen zichzelf als beginnend beroepsbeoefenaar positioneren.
LU-S. 3.2.: De student neemt initiatief om in samenwerking met professionals de continuïteit van zorg binnen de zorgketen te optimaliseren.

Leiderschap
LU-L. 0.: Tijdens binnen schoolse activiteiten toont de student aan over de voorwaardelijke kennis te beschikken om de rol van manager naar behoren te kunnen vervullen.
LU-L. 1.2.: De student organiseert de eigen werkzaamheden binnen zijn medische praktijkvoering zodanig dat de kwaliteit van zijn werkzaamheden niet in gevaar komt.

Professionaliteit
LU-P. 0.: Tijdens binnenschoolse activiteiten toont de student aan over de voorwaardelijke kennis te beschikken om de rol van professional naar behoren te kunnen vervullen.

Communicatie
LU-C. 0.: Tijdens binnen schoolse activiteiten toont de student aan over de voorwaardelijke kennis te beschikken om de rol van communicator naar behoren te kunnen vervullen.
LU-C.3.1.: De student kan zelfstandig in begrijpelijke taal en conform de regels van professionele communicatie een gesprek voeren met de patiënt, zijn naasten en/of andere betrokkenen van de patiënt, rekening houdend met hun culturele achtergrond.
LU-C.4.1.: De student kan, in het kader van een medisch consult, zelfstandig in voor de patiënt begrijpelijke taal en conform de regels van professionele communicatie de uitkomsten van het medisch onderzoek/behandeling bespreken.
LU-C.5.2.: De student kan zelfstandig in voor de patiënt begrijpelijke taal en conform de regels van professionele communicatie het door zorgverleners gedragen behandelvoorstel in een advies-/counselinggesprek toelichten.

Maatschappelijk handelen
LU-MH. 0.: Tijdens binnen schoolse activiteiten toont de student aan over de voorwaardelijke kennis te beschikken om de rol van gezondheidsbevorderaar naar behoren te kunnen vervullen.
LU-MH.1.1.: De student kan in het kader van preventie zelfstandig, in begrijpelijke taal en conform de regels van professionele communicatie, voorlichting geven aan een groep geïnteresseerden in public health.

Inhoud

In de module Gedrag en Communicatie, onderdeel van de leerlijn Medisch handelen, wordt gewerkt aan de competenties communiceren, samenwerken, organiseren en (professional) professioneel leiderschap gerelateerd aan thema's van medische professionaliteit. De items die in Gedrag en Communicatie 6 (GC6) centraal staan zijn ethiek (moreel beraad), mede in relatie tot transitie van rol, leidinggeven en omgaan met weerstanden en actualiteiten / presentaties (inbreng van casuïstiek) door studenten gerelateerd aan literatuur (gezondheidspsychologie). Het gaat om gezondheidsgedrag van mensen en hoe je hierop invloed uit kunt oefenen in adviserende, ondersteunende en veranderende zin. Aandacht wordt besteed aan efficiënte (medische) consultatie, communicatieve vaardigheden en reflectie op eigen (professioneel) handelen, gezondheidspsychologie, sociologie en interculturele theorieën. Communicatieve vaardigheden met betrekking tot het voeren van een vervolg gesprek met de patiënt gericht op gedragsverandering, motivational interviewing (MI) en Acceptance and commitment therapy (ACT) worden geïntroduceerd en middels rollenspel geoefend.  Met een trainingsacteur wordt tevens geoefend met omgaan met emoties van de patiënt. Te behandelen onderwerpen volgen de casuïstiek en patiëntproblematiek die in de leerlijn Medisch handelen aan de orde komen.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies