Vak: Klinische Geneeskunde & Farmacotherapie praktijk: Complexe zorgvragen credits: 2

Vakcode
PHLM19KGFT8-P
Naam
Klinische Geneeskunde & Farmacotherapie praktijk: Complexe zorgvragen
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
S. Venema-Duiker
Werkvormen
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Pscribe - Opdracht
  • Specialistische case-study - Verslag

Leeruitkomsten

Medische deskundigheid
LU-MD.1.1.: Als medisch deskundige voert de student in het kader van veelvoorkomende aandoeningen en afgestemd op de gepresenteerde gezondheidsproblemen en hulpvragen van patiënten, zelfstandig het diagnostisch proces uit.
LU-MD.1.2.: Als medisch deskundige kan de student in het kader van veelvoorkomende aandoeningen en afgestemd op de gepresenteerde gezondheidsproblemen en hulpvragen van patiënten, een behandelvoorstel formuleren.
LU-MD.1.3.: Als medisch deskundige voert de student in het kader van binnen het specialistisch domein geldende aandoeningen en afgestemd op de gepresenteerde gezondheidsproblemen en hulpvragen van patiënten, zelfstandig het behandelproces uit.
LU-MD.2.1.: De student integreert zelfstandig doeltreffende, ethisch verantwoorde, diagnostische vaardigheden bij een complex patiëntprobleem in de patiëntenzorg.
LU-MD.2.2.: De student integreert zelfstandig doeltreffende, ethisch verantwoorde, therapeutische vaardigheden bij een complex patiëntprobleem in de patiëntenzorg.
LU-MD.2.3.: De student integreert zelfstandig doeltreffende, ethisch verantwoorde en op het individu gerichte preventieve vaardigheden bij een complex patiëntprobleem in de patiëntenzorg.

Communicatie
LU-C. 0.: Tijdens binnen schoolse activiteiten toont de student aan over de voorwaardelijke kennis te beschikken om de rol van communicator naar behoren te kunnen vervullen.
LU-C.2.1.: De student kan in het kader van een medisch consult binnen een Onderwijsleersituatie zelfstandig de gegevens uit een anamnese en vervolgonderzoek vastleggen in een papieren- en/of digitaal dossier.
LU-C.4.1.: De student kan, in het kader van een medisch consult, zelfstandig in voor de patiënt begrijpelijke taal en conform de regels van professionele communicatie de uitkomsten van het medisch onderzoek/behandeling bespreken.

Maatschappelijk handelen
LU-MH. 0.: Tijdens binnen schoolse activiteiten toont de student aan over de voorwaardelijke kennis te beschikken om de rol van gezondheidsbevorderaar naar behoren te kunnen vervullen.
LU-MH.2.1.: De student is in staat relevante nieuwe ontwikkelingen en inzichten die van invloed zijn op zijn beroepsuitoefening ten behoeve van gezondheidsgerichte, integrale zorgverlening, op waarde te schatten.
LU-MH.3.1.: De student kan zelfstandig in het kader van geïndiceerde en/of zorg gerelateerde preventie, het behandelproces uitbreiden teneinde de gezondheid van de patiënt te bevorderen.

Professionaliteit
LU-P.4.1.: De student kan benoemen welke sterke en zwakke kanten m.b.t. zijn professionele handelen bij zelfreflectie aan het licht zijn gekomen.

Inhoud

In het vak Klinische geneeskunde & Farmacotherapie 8 “Complexe zorgvragen” wordt in studiejaar 3 aandacht geschonken aan patiëntproblemen in de levensfasen van preconceptie tot levenseinde. Daarbij vormt Healthy Ageing het theoretisch raamwerk aan de hand waarvan diverse complexe gezondheidsvraagstukken aan de orde komen. Centraal daarin staat ook de vraag hoe de medische zorg op een geïntegreerde manier aansluit bij deze vragen. Studenten worden hiermee gestimuleerd om als mastergeschoolde zorgprofessionals te kunnen handelen op het moment dat standaard interventies tekort schieten. Dit alles na een zorgvuldige afweging van en intercollegiaal overleg over de medisch-ethische en juridische aspecten die een rol spelen in complexe zorgproblematiek. . Al deze aspecten worden verwerkt in een casestudy aan de hand van een door de kandidaat grotendeels zelf behandelde dan wel begeleide patiënt.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies