Vak: Onderzoeker 1 credits: 3

Vakcode
PHLM23ONZ1
Naam
Onderzoeker 1
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
K.M. Menninga
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Literatuur-review in het kader van eigen afstudeeronderzoek - Opdracht
  • Methode-/analyseplan - Opdracht
  • Theorietoets - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

 
Wetenschappelijk denken

LU-WD. 0. :Tijdens binnenschoolse activiteiten toont de student aan over de voorwaardelijke kennis te beschikken om de rol van Onderzoeker naar behoren te kunnen vervullen.
LU-WD 1.1.: De student beoordeelt, met medenemen van de methodologische kwaliteit, bevindingen uit (inter)nationaal wetenschappelijk Onderzoek op de relevantie ervan in de medische praktijk
LU-WD 1.2.: De student kan ter verantwoording van zijn professioneel handelen uitleggen hoe hij de methodologische en statistische aspecten uit een wetenschappelijk artikel heeft geïnterpreteerd.
LU-WD 1.3.: De student vertaalt relevante bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek naar activiteiten binnen zijn medische praktijk teneinde evidence based medicine binnen de eigen praktijkvoering te borgen.
LU-WD 2.1.: De student kan zelfstandig praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek van voldoende methodologische kwaliteit opstellen ten behoeve van het bevorderen van evidence based medicine binnen de stage verlenende instelling/praktijkleerplek.
LU-WD 3.1.: De student signaleert probleemsituaties in de (eigen) medische zorgomgeving die in aanmerking zouden kunnen komen voor relevant praktijkgericht Onderzoek .
LU-WD 3.2.: De student zet gesignaleerde probleemsituaties in de (eigen) medische zorgomgeving om naar een relevante praktijkgerichte Onderzoeksvraag .


 

Inhoud

Het handelen van de PA is bij voorkeur evidence based d.w.z. mede gebaseerd op gegevens uit wetenschappelijk onderzoek. Daarom is het belangrijk dat studenten resultaten en conclusies uit onderzoeken op kwaliteit, uitkomst en relevantie weten te schatten. Tijdens de module Onderzoeker-1 wordt geleerd om wetenschappelijk onderzoek te beoordelen in relatie tot de leerlijn Medisch Handelen. De module bestaat uit drie toetsen.

Naast een theorietoets (gewaardeerd met een cijfer) maken de studenten twee voorwaardelijke opdrachten welke met een voldoende dienen te worden afgesloten:
1) De eerste voorwaardelijke opdracht bestaat uit een review-opdracht. In deze reviewopdracht zal de student op zoek gaan naar reeds bestaande evidence op het gebied van een eigen uit te voeren onderzoek. De student laat met deze opdracht zien dat hij/zij in staat is literatuur te vinden over een onderwerp en kan interpreteren wat er in de artikelen naar voren is gekomen. Tevens is de student in staat om de literatuur op waarde te schatten – daartoe geeft de student per gevonden artikel aan wat het level of evidence is. Een minimum van 7 artikelen is vereist.
In het verslag gaat de student in op de relevantie van het gekozen onderwerp, en vat de essentie van reeds bestaande literatuur samen met daarbij een juiste bronvermelding. In de laatste alinea geeft de student aan wat de relevantie (toegevoegde waarde) is van een nog te beantwoorden eigen gekozen (onderzoeks)vraag. De student geeft aan hoe de beantwoording van die vraag bij zal kunnen dragen aan de reeds bestaande kennis en zorgpraktijk. Deze opdracht levert een bijdrage aan de te schrijven masterthesis, aangezien de verkregen artikelen en kennis gebruikt kunnen worden in de inleiding van de masterthesis.
2) De tweede voorwaardelijke opdracht bestaat uit het schrijven van een methode/analyseplan voor het onderzoek dat de student uit wil gaan voeren in het kader van de masterthesis. Hierbij formuleert de student op basis van de gekozen onderzoeksvraag, een of meerdere uitkomstmaten. In het plan wordt zowel beschreven hoe de beschrijvende statistiek zal worden uitgevoerd, als welke statistische toetsen gebruikt zullen gaan worden. Een aparte alinea wordt besteed aan een power-analyse, d.w.z. een verantwoording/berekening voor het aantal te includeren deelnemers in de studie.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies