Vak: Innovatieproject credits: 10

Vakcode
SJDB22IPDOZ
Naam
Innovatieproject
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
P.P.J.N.M. Glasbergen
Werkvormen
  • Projectonderwijs
Toetsen
  • Innovatieproject - Opdracht

Leeruitkomsten

Analyseren (niveau 2) 
1.    De student brengt van een afgebakende complexe sociaaljuridische praktijksituatie en/of een open probleemstelling de feiten in kaart, maakt daarbij een ordening op sociaaljuridische relevantie, formuleert van daaruit de (rechts)vragen, kan deze schriftelijk en/of mondeling beantwoorden en verantwoorden en plaatst de feiten waar nodig in een sociale, maatschappelijke, culturele en/of persoonlijke context;
2.    De student werkt op methodisch verantwoorde wijze met gebruikmaking van een plan van aanpak houdt daarbij rekening met eenvoudige theoretische inzichten, enige resultaten van bestaand onderzoek en relevante wet- en regelgeving en jurisprudentie;
3.    De student komt op basis van bovenstaande tot schriftelijke en/of mondelinge aanbevelingen;
4.    De student motiveert gemaakte keuzes in rechtsvragen, bronnen, plan van aanpak en aanbevelingen;
5.    De student verwerkt bronnen in eigen tekst en brengt hierin verbanden aan.                

Integraal samenwerken (niveau 2)  
De student SJD werkt samen onder begeleiding aan complexe maar afgebakende sociaaljuridische praktijkopdrachten bij de integrale en systeemgerichte aanpak van (multi)problematiek:
1.    De student herkent de rol van de (sociaal)juridisch dienstverlener binnen de integrale en systeemgerichte aanpak van (multi)problematiek.
2.    De student werkt in sociaal-juridische praktijkopdrachten samen met andere studenten en waar mogelijk met stakeholders uit de beroepspraktijk. Hierbij hanteert de student een integrale en systeemgerichte aanpak.
3.    De student benut zijn of haar rol effectief binnen de context van sociaal-juridische praktijkopdrachten en (multi)-problematiek.                  

Signaleren en Innoveren (niveau 1) 
De startende student herkent actuele (sociaal)juridische ontwikkelingen en onderzoekt de consequenties hiervan binnen een eenvoudige en afgebakende context en toont hierbij een ondernemende houding:
1.    De student herkent de gevolgen van actuele ontwikkelingen op (sociaal)juridisch gebied voor een organisatie of branche.
2.    De student past de basisbeginselen van onderzoeksmethodologie toe; 

Signaleren en Innoveren (niveau 2) 
De student herkent en benoemt, na onderzoek de consequenties van actuele juridische ontwikkelingen in een complexe maar afgebakende context en toont hierbij een ondernemende houding.
1.    De student benoemt de gevolgen van actuele ontwikkelingen op juridisch gebied voor een organisatie of branche; 
2.    De student past inzichten toe uit actueel sociaal wetenschappelijk en/ of juridisch onderzoek;

Signaleren en Innoveren (niveau 3) 
De beginnende beroepsbeoefenaar signaleert actuele juridische ontwikkelingen in een complexe context, doet aanbevelingen na onderzoek en toont hierbij een ondernemende houding.
1. De student anticipeert op veranderingen in wet- en regelgeving.
2. De student betrekt relevante politieke en maatschappelijke ontwikkelingen hierbij.
3. De student maakt de gevolgen inzichtelijk voor de eigen organisatie.
4. De student levert een bijdrage die een waardevolle toevoeging is aan de praktijk vanuit een onderzoekende en ondernemende houding, hiermee profileert de student zich in de organisatie.

Inhoud

Het Innovatieproject is de rode draad binnen de deeltijdmodule Dwang, Ondersteuning & Zorg. De student werkt in kleine multidisciplinaire groepen aan een concreet beroepsproduct dat aan het einde van het semester gepresenteerd wordt aan het werkveld. Dit beroepsproduct komt tot stand door een vraagstelling uit de praktijk waarnaar studenten actieonderzoek gaan doen. Dit betekent dat studenten samen met professionals in co-creatie werken aan innovatieve producten die rechtstreeks geïmplementeerd kunnen worden in het werkveld. Studenten krijgen zicht op ondernemerschaps- en onderzoeksvaardigheden. Daarnaast wordt aandacht besteed aan kwaliteitszorg en verandermanagement om de beroepsproducten op een gedegen manier te kunnen onderbouwen. De toetsing bestaat uit het beroepsproduct, een onderzoeksrapport en een profileringsmiddel om je ontwikkeling aan te tonen.  

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies