Vak: Sociale wetenschap en vaardigheden 2 credits: 5

Vakcode
SJDB22SWV2
Naam
Sociale wetenschap en vaardigheden 2
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J.R. Geldof
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Sociale wetenschap en vaardigheden (VA) - Opdracht

Leeruitkomsten

Begeleiden (niveau 3) 
- De student onderzoekt samen met de cliënt en zijn/haar eventuele ondersteuner(s) de meervoudige problematiek in zijn/haar situatie. 
- De student stelt samen met de cliënt en eventuele ondersteuner(s) een plan op waarbij de cliënt gemotiveerd wordt de kwestie het hoofd te bieden. Hierbij houdt de student rekening met de (on)mogelijkheden van de betrokken organisatie(s) en de potentie van de cliënt. 
- De student hanteert op respectvolle wijze passende methoden voor gespreksvoering en begeleiding, met oog voor bewezen effectiviteit. De student toont daarbij voldoende stevigheid om met divers en soms onvoorspelbaar gedrag om te gaan. 
- De student evalueert en reflecteert op eigen gedrag en op de effectiviteit van zijn/haar interventies en legt daarover verantwoording af. 

 

Inhoud

(dit blok is samengevoegd met blok 3 sociale wetenschap en vaardigheden) 
De cursus sociale wetenschap en vaardigheden omvat 3 gebieden: 
1 criminologische theorieën (blok 1) 
2 kennis van de doelgroep (blok 1) 
3 vaardigheden in gespreksvoering d.m.v. Motiverende Gespreksvoering (blok 2) 
De criminologische theorieën worden onderverdeeld in de psychologische, economische/sociologische en bio-neurologische theorieën, waarmee een basis wordt gelegd voor de verklaringen van crimineel gedrag (blok 1). 
De kennis van de doelgroep richt zich voornamelijk op de meest voorkomende kenmerken van de doelgroep waarmee gewerkt wordt binnen het werkveld van DOZ, namelijk de psychopathologie, de verslaving en de LVB (blok 1). 
De vaardigheden in de gespreksvoering zijn gericht op het effectief communiceren met deze doelgroep d.m.v. training in de Motiverende Gespreksvoering (Blok 2). 

 

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies