Vak: Inclusief sportklimaat & aangepast sporten credits: 5

Vakcode
SKVH22SAS
Naam
Inclusief sportklimaat & aangepast sporten
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Bakker
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Inclusief sportklimaat aangepast sporten - Professioneel product

Leeruitkomsten

De volgende leerdoelen staan centraal in deze module:
  1. De student heeft begrip van inclusief sporten en bewegen, inclusief de concepten, principes en theoretische kaders die ermee samenhangen.
  2. De student kan belemmeringen en uitdagingen identificeren en analyseren bij het realiseren van inclusief sporten en bewegen, zowel op individueel als op maatschappelijk niveau.
  3. De student kan inclusieve sport- en beweegprogramma's ontwerpen en implementeren, rekening houdend met de diversiteit binnen en tussen verschillende doelgroepen.
  4. De student kan ethische overwegingen toepassen en een kritische benadering hanteren bij het werken aan inclusieve sport- en beweeginitiatieven, waarbij de waardigheid, autonomie en rechten van alle deelnemers worden gerespecteerd.
De student kan zelfreflectie en zelfbewustzijn vergroten met betrekking tot persoonlijke vooroordelen, stereotypen en discriminatie, en kan deze herkennen en vermijden bij het werken met diverse doelgroepen.

Inhoud

Een groeiend aantal Sportkundigen werkt dagelijks aan het benutten van het potentieel van sport en bewegen en de ambitie dat iedere Nederlander een leven lang plezier kan beleven aan sporten en bewegen. Sporten en bewegen zou voor eenieder vanzelfsprekend moeten zijn, ongehinderd door leeftijd, lichamelijke of geestelijke gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociaaleconomische positie.

Toch zijn er specifieke groepen in Nederland die belemmeringen ervaren om te gaan of te blijven sporten en bewegen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat voor mensen met een fysieke beperking maar ook voor LHBTI+ers, sport vaak niet de plek is waar men zich op zijn gemak voelt, omdat men zich niet welkom voelt. Een deel van de sportclubs slagen er onvoldoende in om qua diversiteit (SES, etnische achtergrond) van hun leden, bestuur en technisch kader, een afspiegeling van de omgeving te zijn.

Dit leidt tot een lagere sportparticipatie onder deze groepen. Het belang van deelname voor deze groepen die achterblijven qua sportparticipatie is in een aantal opzichten nog groter dan voor de gemiddelde Nederlander vanwege de positieve effecten op (onder andere) hun gezondheid en het opdoen van sociale contacten. Daarom is één van de doelen in de meeste sportakkoorden, het realiseren van een inclusief sport- en beweegklimaat in de sport.

Om die ambitie waar te kunnen maken is er behoefte aan Sportkundigen die de kennis en expertise hebben om een inclusief sport- en beweegklimaat in de praktijk te realiseren. Het aantal gemeenten, sportbonden en sport- en beweegaanbieders met een inclusief sport- en beweegbeleid groeit ondertussen gestaag waardoor er meer professionals nodig zijn die mede invulling kunnen geven aan een inclusief sportbeleid en de uitvoering ervan. In deze module doe je de skills, expertise en kennis op die je daarvoor nodig hebt als Sportkundige.

In 8 lesweken zullen verschillende relevante thema’s aan bod komen, waaronder: passend sportaanbod, sportparticipatie, veilig sportklimaat, aangepast sporten etc. Er zullen diverse praktijkprofessionals langskomen om hun ervaringen te delen. De benodigde literatuur wordt gedeeld via Blackboard. Uiteindelijk wordt de opgedane kennis en expertise getoetst in een schriftelijk tentamen.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies