Vak: Afstudeerchallenge credits: 60

Vakcode
SKVH23AFS
Naam
Afstudeerchallenge
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
60
Taal
Nederlands
Coördinator
J.S.R. Lo-A-Njoe
Werkvormen
  • Afstudeeropdracht
  • Afstudeeropdracht internationaal
  • Gastcollege
  • Intervisie
  • Stage, werk
  • Supervisie
Toetsen
  • Impact - Verslag
  • Onderzoekend vermogen - Verslag
  • Portfolio assessment - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

Sportkunde:

LOLU 1: Sportkundige Identiteit
De sportkundige geeft op een onderzoekende, ondernemende en systematische wijze sturing aan zijn eigen professionele identiteit op basis van reflectie en kennis en ervaringen van anderen en draagt op deze wijze bij aan de ontwikkeling van zichzelf en van andere professionals en het vakgebied.

LOLU 2: Onderzoeken en Ontwikkelen
De sportkundige is een onderzoekende professional in de sport- en beweegcontext, die methodisch te werk gaat vanuit een gezonde nieuwsgierigheid voor vernieuwing in het werkveld. Hij stelt vragen, analyseert en interpreteert resultaten van onderzoek, voert praktijkgericht onderzoek uit, op basis van een ontwerpgerichte aanpak. Op basis van de opgedane kennis en inzichten ontwikkelt hij passende sport- en beweegproducten, richt nieuwe processen in en zorgt daarmee voor impact in de beroepspraktijk.

LOLU 3: Coördineren, positioneren en begeleiden
De sportkundige coördineert, positioneert en begeleidt projecten en programma’s ter bevordering van sport en bewegen. De sportkundige initieert deze projecten en voert deze beweegprogramma’s uit en is daarbij in staat om naar gelang de situatie een uitvoerende, coördinerende en begeleidende rol te vervullen op strategisch en tactisch niveau.

LOLU 4: Leidinggeven, managen & organiseren
De sportkundige managet en organiseert binnen gestelde kaders zelfstandig een goede bedrijfsvoering en adequate uitvoering van de werkzaamheden en is daarin ondernemend.

LOLU 5: Evalueren en Adviseren
De sportkundige ontwikkelt, adviseert, implementeert en evalueert zelfstandig over strategie en beleid omtrent sport en bewegen. De sportkundige hanteert hierbij zelfstandig de beleidscyclus met als doel de continuïteit en kwaliteit van zowel de sport- en beweegproducten als waarde voor de (sport)organisatie te borgen en te ontwikkelen.

Competentieniveau 3
 

Inhoud

In het laatste jaar van je studie, dagen wij je uit middels een afstudeerchallenge (60ec) om in interactie met medestudenten, professionals en begeleidende docent-onderzoekers, oplossingen te ontwerpen voor complexe praktijkvraagstukken die spelen in ons werkveld. Je benut daarbij je onderzoekend vermogen en realiseert impact voor je afstudeerorganisatie, waardoor je zichtbaar waarde toevoegt in de beroepspraktijk.

Je maakt samen met een aantal medestudenten, tijdens de afstudeerchallenge onderdeel uit van een Community of Learners (CoL) die je benut voor je eigen ontwikkeling en voor kennisdeling en kennisuitwisseling in relatie tot het kennisthema waar de CoL zich wil richten. Dit thema bevindt zich op één of meer snijvlakken van de drie extrinsieke waarden van sport en is bij voorkeur gekoppeld aan een van de Innovatiewerkplaatsen (IWP’s) van de Hanzehogeschool. Je draagt met je CoL zorg  voor wederzijdse inspiratie in de interactie met docent-onderzoekers en professionals uit de beroepspraktijk. Dit allemaal met als groter doel; de regionale of internationale sport- en beweegwereld verder te helpen en mensen in beweging te zetten en te houden.

Het jaar in vogelvlucht
(zie afstudeerhandleiding voor gedetailleerdere uitleg)
Voor je afstudeerchallenge ga je al in semester 6 op zoek naar een professionele organisatie waarbinnen je kunt werken aan mogelijke oplossingen voor een complex praktijkvraagstuk dat relevant is voor de organisatie.

Op basis van een heldere vraagdiagnose maak je in de eerste weken van je challenge een challengeplan waarin je de keuzes die je voorstelt voor de methodologische opzet, aanpak, fasering en realisatie van de afstudeerchallenge beschrijft. Vervolgens verdiep je je verder in de beschikbare theoretische kennis die relevant is voor het vraagstuk en laat je dit samenkomen in een kennisproduct dat je toevoegt aan je portfolio en dat je tevens aanbiedt aan je werkveldbegeleider en collega’s.

Je onderzoekend vermogen komt vervolgens nadrukkelijk (maar niet uitsluitend) naar voren in het ontwerpgericht onderzoek dat je vervolgens uitvoert en dat resulteert in ontwerpcriteria en een ‘theory of change’ voor het beroepsproduct dat een belangrijke bijdrage gaat leveren aan het oplossen van het complexe praktijk vraagstuk van de opdrachtgever. Over het onderzoek rapporteer je middels het ontwerpgerichte onderzoeksverslag dat je als apart datapunt in je portfolio opneemt.

Je ontwerpt en implementeert op basis van je challengeplan, de kennis die je hebt gehaald uit de theorie en de resultaten van je eigen ontwerpgerichte onderzoek, tijdens je afstudeerchallenge een of meer beroepsproducten die bijdragen aan de oplossing van het vraagstuk. Tenslotte draag je zorg voor een optimale impact van je beroepsproduct door een gedegen advies aan de werkveldbegeleider dat gericht is op een duurzaam effect van hetgeen jij hebt opgeleverd voor de organisatie.

Voorwaardelijke aspecten
Je onderzoekend vermogen en de mate waarin je daadwerkelijk impact in de praktijk weet te realiseren worden apart getoetst, gekoppeld aan een aantal specifieke, medium-stake datapunten. De toetsing van deze twee aspecten is voorwaardelijk (moet eerst voldoende of goed zijn) voor het afsluiten van je challenge en worden beoordeeld met een O, V of G.

Tijdens de gehele afstudeerchallenge staat echter je eigen professionele ontwikkeling en het behaalde eindniveau aangaande de vijf LOLU’s en het oplossen van het complexe praktijkvraagstuk op basis van een ontwerpgerichte onderzoeksaanpak, centraal. Ten behoeve hiervan lever je een scala aan beroepsprestaties binnen de afstudeerorganisatie die je, gekoppeld aan de LOLU’s, zichtbaar maakt als datapunten in je portfolio.

Toetsing vindt plaats conform het vernieuwde toetsbeleid middels programmatische toetsing met low-, medium- en high stake datapunten. Deze toetsing wordt gekenmerkt door de volgende aspecten:
  1. Inzicht in de ontwikkeling van de student ontstaat door een mix van verschillende datapunten;
    1. conform het vernieuwde toetsbeleid van sisp zijn dat low- stake-, medium stake (O/V/G) en high stake (cijfer) datapunten
    2. De datapunten zijn bewust gekozen betekenisvolle activiteiten en prestaties die sturing geven aan het eigen leerproces en geven inzicht in je ontwikkeling.
    3. De low-stake datapunten zijn feedbackgericht en kennen geen zak-/slaagbeslissing.
    4. De medium-stake datapunten zijn voorwaardelijk en worden beoordeeld met O, V en G.
  2. De LOLU’s vormen de ruggengraat van het toetsprogramma.
  3. Er is een constante dialoog over het gebruik door de student van de verzamelde feedback voor zelfsturing.
    Dit vereist het dat je in staat bent feedback te vragen en te geven, en de ontvangen feedback te benutten voor je eigen professionele ontwikkeling. Programmatisch toetsen betekent feedback verzamelen met als doel ervan te kunnen leren.
  4. Het aantal datapunten en de zwaarte van de beslissing zijn proportioneel aan elkaar gerelateerd.
    De afspraken over het minimaal vereiste aantal datapunten en de randvoorwaarden voor een aantal specifieke datapunten (o.a. kennisproduct, beroepsproduct, voortgangsgesprekken en peer-assessments) die i.i.g. tijdens het traject dienen te worden opgeleverd, staan hieronder en worden beschreven in de afstudeerhandleiding Sportkunde 2024/2025.
  5. De eindbeoordeling van de student bestaat uit een holistisch professioneel oordeel van de beide examinatoren op basis van de verzamelde datapunten in het E-portfolio dat centraal staat in het mondelinge protfolio-assessment.
    Je bereidt hiervoor aan het einde van het traject een beslisdocument voor waarin je je ontwikkeling t.a.v. de LOLU’s en onderliggende gedragingen inzichtelijk maakt voor de examinatoren en dit voorziet van bewijsmateriaal en reflecties. 
Voorwaardelijke datapunten
Een deel van de datapunten in je portfolio is (zie punt 5 hierboven) vanuit de opleiding vastgesteld en daarmee verplicht om de afstudeerchallenge succesvol te kunnen afronden. De student doet een definitief voorstel in het challengeplan voor de deadline van deze datapunten (uitgezonderd de deadline voor het challengeplan zelf):
  1. je challengeplan (inleverdeadline: 4 november 2024),
  2. een zelf samengesteld kennisproduct,
  3. het ontwerpgericht onderzoeksverslag,
  4. Het beroepsproduct dat bijdraagt aan een mogelijke oplossing van het complexe praktijkvraagstuk,
  5. een advies voor de opdrachtgever dat bijdraagt aan duurzame impact en,
2 self-assessments die je in overleg met je begeleider zelf plant en voorbereid met het formulier self-assessment (te vinden in de Blackboard Course Afstuderen).

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies