Vak: Challenge credits: 15

Vakcode
SKVH23CHA5
Naam
Challenge
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
15
Taal
Nederlands
Coördinator
M.C.J. van den Berg
Werkvormen
  • Opdracht
  • Stage, werk
Toetsen
  • Challenge semester 5 - Professioneel product
  • Experience 3: Wintersport - Actieve participatie

Leeruitkomsten

Leerwegonafhankelijke leeruitkomsten (LoLu's) - niveau 2 (hoofdfase):

LOLU 1 Sportkundige identiteit
De Sportkundige geeft op een systematische wijze sturing aan zijn eigen professionele identiteit op basis van reflectie en kennis en ervaringen van anderen en draagt op deze wijze bij aan de ontwikkeling van zichzelf en de directe, professionele omgeving.
LOLU 2: Onderzoeken en ontwikkelen
De Sportkundige is een onderzoekende professional in de sport- en beweegcontext, die onder begeleiding methodisch te werk gaat vanuit een gezonde nieuwsgierigheid voor verbetering in het werkveld. Hij stelt vragen, analyseert en interpreteert resultaten van onderzoek, onder begeleiding en binnen gegeven kaders voert hij praktijkgericht onderzoek uit, op basis van een ontwerpgerichte aanpak. Op basis van de opgedane kennis en inzichten ontwikkelt hij onder begeleiding passende sport- en beweegproducten.
LOLU 3  Coördineren, positioneren en begeleiden
De Sportkundige coördineert, positioneert en begeleidt projecten en programma’s ter bevordering van sport en bewegen. De Sportkundige initieert deze projecten en voert deze beweegprogramma’s samen met anderen en onder begeleiding uit en is daarbij in staat om naar gelang de situatie een uitvoerende en coördinerende rol te vervullen op tactisch en operationeel niveau.
LOLU 4 Leiding geven, managen en organiseren
De Sportkundige managet en organiseert binnen gestelde kaders en onder begeleiding een goede bedrijfsvoering en adequate uitvoering van de werkzaamheden en is daarin ondernemend.
LOLU 5: Evalueren en adviseren
De Sportkundige ontwikkelt, adviseert, implementeert en evalueert onder begeleiding over strategie en beleid omtrent sport en bewegen. De sportkundige hanteert hierbij zelfstandig de beleidscyclus met als doel de continuïteit en kwaliteit van zowel de sport- en beweegproducten als de waarde voor de (sport)organisatie te borgen en te ontwikkelen.

Inhoud

Aan sport en bewegen wordt steeds meer een maatschappelijke betekenis toegedicht. Sportkundigen kunnen vanuit deze maatschappelijke betekenis een bijdrage leveren aan het oplossen van complexe problemen in de praktijk. Een challenge betreft het leveren van een bijdrage aan het oplossen van een complex probleem/vraagstuk in de praktijk.

De student focust zich in zijn taken op het leveren van impact voor de beroepspraktijk. De student formuleert zelf de opdracht binnen het complexe probleem en bepaalt ook (in overeenstemming met werkveld en docent) welke impact gerealiseerd gaat worden. In de praktijk werkt de student samen met meerdere stakeholders aan deze opdrachten.

Het uitgangspunt bij het uitvoeren van de challenge is dat de student onderdeel is van een professionele omgeving en zich ook zo gedraagt. Deze professionele omgeving heeft kenmerken van een lerend netwerk waarin de student, werkveld en begeleidende docenten een rol vervullen. De student benoemt gewenste en behaalde resultaten van leren, in samenspraak met docent-onderzoeker en werkveld. Ten slotte neemt de student verantwoordelijkheid en initiatief in het realiseren van impact.
Tijdens de challenge ontwikkelt de student zich op de 5 leerwegonafhankelijke leeruitkomsten (LoLu’s). Voortgang hierop wordt bijgehouden in een digitaal portfolio (eJournal). Aan het eind van de challenge volgt een beslismoment. In het beslismoment zal er getoetst worden of de student (individueel) voldoende ontwikkeling heeft laten zien en een voldoende eindniveau bereikt heeft om de leeruitkomsten aan te tonen. Binnen de challenges van de semesters 3, 4 en 5 (hoofdfase) van de opleiding dienen alle 5 de LoLu’s minimaal 1 keer op een voldoende niveau aangetoond te worden door de student.

Studenten worden ingedeeld in groepen (community’s of learners, CoL’s) en gekoppeld aan een begeleidend docent. Deze CoL komt (minimaal) één keer in de twee weken samen, tijdens deze momenten vindt begeleiding op maat plaats. Daarnaast is een student ten minste twee werkdagen (2x8 uur) in de praktijk aanwezig om aan zijn/haar challenge te werken. Hier vindt er begeleiding plaats door een praktijkbegeleider. De challenge heeft een omvang van drie dagen per lesweek (3x8 uur = 24 uur per week).
 
N.B.:
- (voorwaardelijk) onderdeel van challenge 4 is deelname aan de Watersport-experience (nadere info over specifieke voorwaarden en kosten volgen bij start semester)
- (voorwaardelijk) onderdeel van challenge 5 is deelname aan de Winterschool-experience
(nadere info over specifieke voorwaarden en kosten volgen bij start semester)
- binnen deze challenge wordt van student verwacht de binnen de bachelor Sportkunde aangereikte onderzoeksliteratuur te gebruiken: van der Velde, E. G., Munneke, L., Jansen, P., & Dikkers, J. S. E. (2023) 2e druk. Onderzoekend vermogen in de praktijk. Concept Uitgeefgroep / Educatieve Uitgeverij Nederland.    
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies