Vak: Psychologie van het individu credits: 10

Vakcode
TPDP21PSYIN
Naam
Psychologie van het individu
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
A.T. Sinnema
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Inleiding in de psychologie - Opdracht
  • Ontwikkelingspsychologie - Opdracht
  • Persoonlijkheidspsychologie - Opdracht
  • Portfolio - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

De student herkent en begrijpt de diverse concepten uit Inleiding in de psychologie, Persoonlijkheidspsychologie en Ontwikkelingspsychologie en koppelt de concepten aan de praktijk.   
  1. De student herkent en begrijpt de belangrijkste theorieën en concepten uit Inleiding in de psychologie en koppelt de concepten aan de praktijk.
  2. De student herkent en begrijpt de belangrijkste theorieën en concepten uit de Persoonlijkheidspsychologie en koppelt de concepten aan de praktijk.  
  3. De student herkent en begrijpt de belangrijkste theorieën en concepten uit de Ontwikkelingspsychologie en koppelt de concepten aan de praktijk. 


 

Inhoud

De cursus ‘Psychologie van het individu’ maakt onderdeel uit van het curriculum van Module 1 – Basispsychologie van het individu. 

In deze conceptuele lijn maak je kennis met de grondbeginselen van de Psychologie. Er worden verschillende psychologische thema’s besproken gericht op inleidende onderwerpen uit de psychologie, Persoonlijkheidspsychologie en Ontwikkelingspsychologie. Gedurende de cursus wordt er met diverse thema’s aan de slag gegaan door het maken van verschillende opdrachten. Hierbij gaat het om het verbinden van de theorie aan de praktijk (werk en privé). Tijdens de inspiratiecolleges worden de gemaakte opdrachten besproken, wordt theorie aan praktische opdrachten en oefeningen gekoppeld en wordt er een aanvulling gegeven op de theorie uit het boek. De eerste weken beginnen we met de algemene inleiding in (concepten uit) de psychologie, daarna wordt er aandacht besteed aan Persoonlijkheidspsychologie en Ontwikkelingspsychologie. Tijdens deze cursus wordt actief met de theorie aan de slag gegaan en aan het eind heb je een nieuwe inhoud in je rugzak! 

De toets betreft een beoordelingsportfolio met daarin diverse voorbereidingsopdrachten en eindopdrachten. De eindopdrachten worden beoordeeld met een cijfer en de voorbereidingsopdrachten worden afgetekend. Het eindcijfer wordt op de volgende manier berekend: (Cijfer eindopdracht Inleiding in de Psychologie) + (Cijfer eindopdracht Persoonlijkheidspsychologie) + (Cijfer eindopdracht Ontwikkelingspsychologie)/3. Alle eindopdrachten moeten voldoende zijn (5.5) om de conceptuele lijn van module 1 af te ronden en de 10 EC te krijgen (er kan dus niet gecompenseerd worden). Indien een of meer eindopdrachten na twee kansen onvoldoende is, dan kun je dit onderdeel volgend jaar opnieuw herkansen. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies