Vak: Individu in kaart credits: 15

Vakcode
TPDP23IIK
Naam
Individu in kaart
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
15
Taal
Nederlands
Coördinator
A.T. Sinnema
Werkvormen
  • Practicum / Training
Toetsen
  • Diagnostische cyclus - Opdracht
  • Gespreksvoering: intakegesprek - Vaardigheidstoets
  • Portfolio - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

Competenties:
In deze cursus staan de competenties Beinvloeden van gedrag en Beoordelen van gedrag centraal. 

Niveau:
A

Leeruitkomsten:
  • De student brengt in een intakegesprek met een medestudent of een collega de context van het vraagstuk/casus van de cliënt in kaart, laat de basishouding van de coach zien en maakt gebruik van de basisgespreksvaardigheden (intake en probleemanalyse). 
  • De student herkent het hypthesetoetsen model in het eigen werkveld en kan toelichten wat goed gaat en waar verbeterpunten liggen. 
  • De studenten legt uit welke diagnostische middelen waarom en met welk doel ingezet zouden kunnen worden, passend bij hun eigen werkveld. De student onderbouwt dit vanuit de literatuur. 
  • De student beantwoordt als (loopbaan)begeleider op basis van een (eigen) sterkte-zwakte analyse de vraag of de opleiding TP goed bij de student aansluit en welke twee aandachtspunten de student kan meenemen gedurende het vervolg van de opleiding. 

Inhoud

De cursus Individu in kaart maakt onderdeel uit van het curriculum van Module 1 – Basispsychologie van het individu.

Bij deze cursus leer je te werken volgens de diagnostische cyclus. Kort gezegd leer je hoe je een intakegesprek af moet nemen en hoe je samen met je cliënt/opdrachtgever tot een passende hulpvraag komt. Daarnaast leer je hoe testen en vragenlijsten zijn opgebouwd, wanneer je deze inzet, op basis van welke overwegingen (hypothesen), hoe je tot een goed onderbouwde testopzet komt en hoe je een gedegen advies kunt geven op basis van de testresultaten. Hierbij leer je hypothese toetsend te denken.

Deze cursus bestaat uit twee onderdelen. In de eerste 6 weken komen de basisgesprekstechnieken aan bod, alsmede de methodische stappen die je bij het voeren van een intakegesprek volgt. Daarnaast leer je ook regievaardigheden toepassen die je helpen sturing te geven aan het gesprek wanneer dit nodig is. Dit is stap 1 van de diagnostische cyclus (competentie: beïnvloeden van gedrag).
In het tweede onderdeel doorloop je de andere stappen van de cyclus. Je leert hypothese toetsend te denken. Ook leer je welke testen je als toegepast psycholoog zoal in kunt zetten om bijv. gedragskenmerken, cognitieve capaciteiten, interesses en kwaliteiten van mensen in kaart te brengen. Vervolgens leer je t.a.v. een ontwikkelvraagstuk testen op hun geschiktheid te beoordelen en je oefent met het (onderbouwd) samenstellen van een testopzet. Tevens leer je testen te scoren en te interpreteren op basis waarvan je een advies kunt uitbrengen (competentie: beoordelen van gedrag_. 

Beide onderdelen worden beoordeeld met een cijfer. Het eindcijfer op Individu in Kaart is het gemiddelde van deze 2 cijfers (waarbij beide cijfers voldoende moeten zijn). 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies