Vak: Jeugd en Systemen credits: 5

Vakcode
TPVB19SIGINT
Naam
Jeugd en Systemen
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
A. Sikkema
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Opdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

Toepassen van de Psychologische body of knowledge.

Voor het schrijven van het beroepsproduct wordt eveneens een beroep gedaan op Praktijkgericht onderzoeken & Professioneel werken; Kritisch brongebruik en Helder redeneren 

Niveau per leeruitkomst:

deels niveau A, deels niveau B 

Cursusleeruitkomst:
  1.  De student legt uit hoe jeugdhulp en jeugdhulpverlening in Nederland is georganiseerd aan de hand van onder andere de jeugdwet en de wet passend onderwijs en kan een verband leggen met kinderrechten.
  2. De student legt van ten minste drie organisaties die in de uitvoering van zorg aan jeugd een sleutelrol spelen uit wat de belangrijkste doelstellingen en werkzaamheden zijn op het gebied van die zorg op welke wijze zorg wordt gesignaleerd en legt van ten minste drie in betreffende organisaties gebruikte interventies uit wat het doel, de werking en de effectiviteit van de interventie is.
  3. De student beschrijft van ten minste drie interventies met betrekking tot opvoedingsondersteuning in het gezin wat het doel, de werking en de effectiviteit van de interventie is en op welke wijze de vraag in kaart wordt gebracht. De student beschrijft het gezin hierbij als systeem te en beschrijft een (met literatuur en argumenten) pedagogische visie.
  4. De student legt uit hoe binnen passend onderwijs ondersteuning in de klas, in de school en buiten de school is georganiseerd en beschrijft van ten minste drie interventies wat het doel, de werking en de effectiviteit aan de interventie is en op welke wijze de vraag in kaart wordt gebracht.
  5. De student voert zelfstandig een verkennende literatuurstudie uit op een zelfbedacht vraagstuk op het gebied van ‘Gezond opgroeien’ en verwerkt dit in een beroepsproduct met daarin opgenomen passende (bestaande, eventueel aanvullend zelf ontworpen) interventies. 

Inhoud

In de cursus Jeugd en Systemen ga je je verdiepen in het werkveld jeugd. Wat houdt het werkveld jeugd in de praktijk in, welke verschillende organisaties zijn werkzaam binnen het werkveld jeugd, hoe gaan de verschillende organisaties te werk, op welke manier brengen ze hulpvragen in kaart en wat kunnen ze hierin bieden, wanneer verwijs je waarheen, etc.? We noemen dit de sociale kaart en hier krijg je dan ook meer zicht op, je mogelijk toekomstige werkveld. En ook: wanneer komt een kind/jongere eigenlijk in zorg, hoe breng je de zorgen in kaart en welke begeleidingsmogelijkheden/interventies zouden kunnen worden ingezet? 
We gaan ons hier op verschillende manieren in verdiepen. Ten eerste middels werkcolleges. Daarnaast ga je twee werkveldbezoeken afleggen bij twee organisaties binnen het werkveld (dit wordt georganiseerd vanuit de opleiding), denk hierbij aan een onderwijsinstelling en een instelling voor jeugdhulp. Tot slot ga je je zelfstandig of in een tweetal verdiepen in een zelfbedacht of aangereikt vraagstuk (vanuit een opdrachtgever) zoals dat binnen het werkveld naar voren kan komen, waarover je een beroepsproduct gaat maken/schrijven. Je past de theorie toe op het vraagstuk en stelt op basis hiervan een verhelderend beroepsproduct samen waarin advies wordt gegeven over het vraagstuk. Mogelijke onderwerpen zijn bijvoorbeeld: (cyber)pesten, kindermishandeling, seksuele ontwikkeling, het bevorderen van veerkracht, rouw bij kinderen, de klimaatcrisis, scheiding, mediagebruik, doubleren/klas overslaan etc. etc. De inhoud van dit beroepsproduct ga je tijdens een minisymposium presenteren aan je klasgenoten (en eventuele opdrachtgevers). 

Zoals de titel van de cursus al zegt, verdiep je je dus zowel in het kind/jongere zelf, als in het systeem er omheen. Want speelt er een hulpvraag bij een kind of jongere, dan is het van belang dat het systeem wordt meegenomen. Denk hierbij aan het gezin, de rol van vrienden, de school, de wijk, eventuele verenigingen etc. Dit sluit aan op de cursus Leefwerelden van jongeren en de cursus Participatie en Rehabilitatie.
Wat tevens belangrijk is, is dat je weet hoe het zit met de wet- en regelgeving binnen de jeugdzorg, dan gaat het om de Jeugdwet en de Wet passend onderwijs. We zullen bij de start van de cursus ons hier dan ook in verdiepen. 

Kortom, in de cursus doe je kennis op van het werkveld waarbinnen de Toegepast Psycholoog kan werken, op welke manier de Toegepast Psycholoog vraagstukken in kaart kan brengen en welke passende interventies of begeleidingsmogelijkheden ingezet zouden kunnen worden. Daarnaast ga je jouw deskundigheid aantonen in het beroepsproduct, waarin je een zelfbedacht of bestaand vraagstuk omtrent kinderen en jongeren gaat uitwerken tot passende adviezen. Allemaal met als doel kinderen en jongeren zo gezond mogelijk te laten opgroeien en ontwikkelen. 

Bij de cursus Ontwikkelingsproblematiek in blok 2 verdiep je je verder in ontwikkelingspsychopathologie, waar kenmerken, prevalentie, risicofactoren, beschermende factoren en mogelijke interventies aan bod komen. 

Bijzonderheden

Actieve participatie:
Om zoveel mogelijk uit de cursus te kunnen halen is het belangrijk om bij de werkcolleges aanwezig te zijn en actief mee te doen. In de werkcolleges krijg je veel informatie tot je en ga je aan de slag met opdrachten die je tegelijk met het beroepsproduct moet inleveren. Mocht je een bijeenkomst missen, dan bespreek je met de docent hoe de gemiste stof ingehaald kan worden. 
Voor de twee werkveldbezoeken geldt verplichte aanwezigheid. Wanneer een bezoek wordt gemist door een volgens je docent geldige reden of overmacht, ga je in overleg met je docent hoe je dit kunt compenseren. 
Tot slot is het van belang dat je aanwezig bent bij de presentatie. 
Deze drie factoren worden meegenomen als voorwaardelijke eisen in de eindbeoordeling. 

 
 


 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies