Vak: Gedragsinterventies: Coachen en Begeleiden credits: 5

Vakcode
TPVB20GEDRCB
Naam
Gedragsinterventies: Coachen en Begeleiden
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J.M. Biemond
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Individueel
  • Intervisie
  • Patient Behandeling
  • Supervisie
  • Werkcollege
  • Zelfstudie
Toetsen
  • Portfolio - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

Competentie en niveau
Beïnvloeden van gedrag (eindniveau).

Cursusleeruitkomsten:
De cursusleeruitkomsten zijn gebaseerd op de acht hoofdcategorieën van het EMCC framework van de NOBCO.

1. Zelfinzicht van de coach: 
De student als coach laat zien zich bewust te zijn van eigen waarden, overtuigingen en gedrag, heeft zicht op de wijze waarop deze de manier van coachen beïnvloeden en gebruikt dit zelfinzicht om de doelstellingen van de cliënten en, waar van toepassing, de opdrachtgever op een zo effectief mogelijke manier te realiseren.

2. Gerichtheid van de coach op de eigen ontwikkeling als coach: 
De student als coach onderzoekt en verbetert het eigen niveau van werken en houdt de reputatie van het vak hoog.

3. Omgaan met het coachcontract:
De student als coach stelt de verwachtingen en de grenzen van de coachovereenkomst met de cliënt en, waar van toepassing, met de opdrachtgever vast en leeft deze na.

4. De coachrelatie:
De student als coach bouwt vaardig een vruchtbare relatie op met de cliënt en, waar van toepassing, met de opdrachtgever.

5. De cliënt in staat stellen inzicht te krijgen en te leren:
De student als coach werkt zodanig met de cliënt en de opdrachtgever dat er inzicht wordt ontwikkeld en wordt geleerd.

6. Gerichtheid op doelen van en actie door de cliënt:
De student als coach laat zien hoe hij werkt en zet zijn vaardigheden in om de cliënt te ondersteunen bij het realiseren van de veranderingen die deze wenst.

7. Gebaseerd op beproefde theorieën, methodieken, interventies:
De student als coach past modellen, hulpmiddelen, technieken en ideeën toe die verder gaan dan de basis-communicatievaardigheden[1] om ervoor te zorgen dat er inzicht ontstaat en geleerd wordt.

8. Verzorgen van evaluatie van eigen werk door de cliënt:
 De student als coach verzamelt informatie over de effectiviteit van zijn/haar werkwijze en levert een bijdrage aan het tot stand komen van een cultuur waarin resultaten worden geëvalueerd.

 

Inhoud

Studenten coachen één of meer coachees met een geschikte coachvraag, bijvoorbeeld jongeren met studieproblemen, ouders met problemen in de omgang met hun kind, medewerkers die problemen ervaren op hun werk, mensen die moeite hebben een gezonde leefstijl aan te houden, etc. Op basis van een intakegesprek met de coachee werken studenten in de rol van coach met hun cliënt in coachvervolggesprekken in de richting van het beoogde doel.
Student-coaches leren door
  • te doen - het uitvoeren van een coachtraject met de cliënt.
  • te  reflecteren op videomateriaal uit eigen coachgesprekken, maar ook op die van peers in coach-de-coach- en intervisie-bijeenkomsten.
  • het inoefenen van de handelingsalternatieven ter voorbereiding op de coachvervolggesprekken.
  • zelfstudie

De studenten werken aan een complexe opdracht omdat over een langere tijd steeds per gesprek bekeken moet worden hoe het traject verder vormgegeven kan worden om in de richting van het beoogde doel van de cliënt te werken; studenten werken methodisch en eclectisch; studenten werken samen met de cliënt, de senior-coach en de peers.
De studenten werken grotendeels zelfstandig, zij werven zelf de cliënten, structureren zowel de coachingstrajecten als hun eigen leertraject.

De begeleiding bestaat uit leercoaching in groepjes peers onder begeleiding van de senior-coach, onbegeleide intervisie in groepjes en tweetallen en zo nodig individuele coaching door de senior-coach.

De cursus wordt summatief getoetst aan de hand van een portfolio dat gedurende het gehele semester is opgebouwd en steeds is voorgelegd aan de senior-coach.  De student toont daarin aan de hand van bewijsmateriaal uit het coachingstraject (videofragmenten, reflecties op coachgesprekken, reflecties op coach de coachgesprekken, reflecties op intervisiecontacten, literatuurstudie, ) aan dat men coachvardigheden bezit  binnen de acht hoofdcategorieën van het EMCC-framework  https://www.nobco.nl/keurmerk .


Bijzonderheden:
Voor deze cursus geldt dat men de tweedejaars cursus Progressiegericht Coachen behaald moet hebben.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies