Vak: Ontwikkelingsproblematiek Jeugd credits: 5

Vakcode
TPVB21ONTWPROB1
Naam
Ontwikkelingsproblematiek Jeugd
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
A. Sikkema
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Individueel
  • Werkcollege
Toetsen
  • Actieve Participatie - Actieve participatie
  • Digitale toets - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Competenties:
Beïnvloeden van gedrag, Toepassen van de Psychologische body of knowledge, Kritisch brongebruik, Helder redeneren

Niveau per leeruitkomst:
Niveau B

Leeruitkomsten:
In de cursus Ontwikkelingsproblematiek gaat het om de volgende leeruitkomsten:
  1. De student onderkent de meest voorkomende stoornissen bij de jeugd benoemen en schetst de risico- en beschermende factoren ingebed in de maatschappelijke context.
  2. De student schetst de risico- en beschermende factoren ingebed in de maatschappelijke context ten aanzien van de thema’s: pesten, kindermishandeling en (v)echtscheiding.
  3. De student onderscheidt interventies passend bij de ontwikkelingsproblematiek van de jeugd zowel gericht op de jeugdige zelf als zijn omgeving.

Inhoud

Als toegepast psycholoog is het van belang om kennis te hebben van de 'normale'- en afwijkende ontwikkeling van kinderen en jongeren. Deze kennis is ten eerste nodig om jongeren te stimuleren in een optimale ontwikkeling. Ook kan de toegepast psycholoog ouders en professionals ondersteunen bij vraagstukken omtrent de gezonde ontwikkeling van jongeren via coaching/voorlichting/training. Daarnaast vormt kennis die geboden wordt in deze cursus een basis  bij het verrichten van diagnostiek bij kinderen en jongeren kennis die geboden wordt in deze cursus een basis. Daarnaast is het van belang dat de toegepast psycholoog een koppeling kan maken tussen de kennis omtrent de (normale/klinische) ontwikkeling en de wetenschappelijke literatuur om gefundeerde adviezen te kunnen opstellen die aansluiten bij de beoogde doelgroep. 

In de cursus Ontwikkelingsproblematiek ga je je verdiepen in de ontwikkelingspsychologie en dan met name in de ontwikkelingspsychopathologie, dus daar waar de  ontwikkeling afwijkt van het gemiddelde en tot ontwikkelingsproblemen leidt. Je leert over kinderen en jongeren bij wie problemen zijn vastgesteld of die in een situatie opgroeien waardoor er risico is op ontwikkelingsproblematiek.
 
“Hoe manifesteren deze problemen zich?”
“Welke factoren beïnvloeden deze problemen?”
“Welke mogelijke interventies kunnen de ontwikkeling bevorderen?”
 
Werkvormen en begeleiding
Binnen deze cursus word je beschouwd als junior toegepast psycholoog, immers je weet al heel veel. Met behulp van een senior professional (je docent) en externe deskundigen werk je aan het behalen van een leeruitkomsten. Er zijn verschillende werkvormen waarin je dit gaat behalen. Ten eerste zijn er werkcolleges waarin elke week een groepje junior toegepast psychologen één uur van het werkcollege voorbereiden en verantwoordelijk zijn voor de verdieping, verbreding en toepassing van de te leren stof. Je tekent je bij aanvang van de cursus in bij een thema. Het tweede uur wordt geleid door de senior professional waarin je je gaat verdiepen in een bepaald thema, er wordt van jou een actieve en professionele houding verwacht. Ten tweede zijn er verschillende gastlessen, over de onderwerpen pesten, kindermishandeling, (vecht)scheiding en hechting. Tot slot ga je zelfstandig een online module doorlopen over “leren signaleren van kindermishandeling en huiselijk geweld  plus de stappen van de meldcode”. Het bevat informatie over wat signalen - en vormen van kindermishandeling en huiselijk geweld zijn. Daarnaast wordt de taken en verantwoordelijkheden besproken van een toegepast psycholoog volgens de wet Meldcode.

Bijzonderheden:
Actieve participatie: 
  • Je hebt laten zien voldoende kennis te hebben opgedaan over het thema Kindermishandeling door de e-learning module te hebben doorlopen en de opgedane kennis voldoende te hebben kunnen toepassen binnen de module.
  • Je bent voorbereid en actief aanwezig bij de werkcolleges en gastlessen, waaronder de les die je zelf met een groepje hebt voorbereid. 
 
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies