Vak: Psychologie in praktijk – Gezondheidsvraagstuk 2.2B credits: 10

Vakcode
TPVB24GV22B
Naam
Psychologie in praktijk – Gezondheidsvraagstuk 2.2B
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
S. Buwalda
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Actieve participatie - Actieve participatie
  • Portfolio - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

De student voert binnen een semi-professionele context in het domein “Welzijn en Gezondheid” onder begeleiding (met een beperkte keuze uit coachingstechnieken en met behulp van een door de docent goedgekeurd coachingsplan) in een duo een coachtraject uit bij een externe cliënt, die een veranderbehoefte heeft op het gebied van Healthy Ageing / Healthy Working en neemt bewijsstukken voor coachingsvaardigheden en een reflectie op eigen handelen op in een portfolio (niveau B).     

  1. De student kan in een duo in het gesprek met de client de veranderbehoefte concretiseren en kan samen met de cliënt het doel van het coachingstraject formuleren en bewaken.    

  1. De student maakt in een duo een coachingsplan, dat passend is bij het doel van de coaching en maakt hierbij gebruik van een selectie van coachingstechnieken.   

  1. De student voert individueel het coachingsplan uit en sluit daarbij aan bij de cliënt.   

  1. De student kan tussentijds individueel het verloop en de opbrengsten van het coachingstraject samen met de cliënt evalueren, kan de aanpak met ondersteuning van de docent zonodig bijsturen.   

  1. De student kan in een duo bij de afronding van het coachingstraject de nog te boeken progressie ten aanzien van de veranderbehoefte van de cliënt concreet verwoorden en maakt hierbij een heldere koppeling naar de vooraf bepaalde doelen van het coachingstraject en geeft aanbevelingen voor het vervolg aan de cliënt.     

  1. De student herkent en beschrijft in de opzet en uitvoering van het coachingstraject elementen uit de ethische theorieën en stromingen, benoemt individueel vanuit welke waarden en deugden de student zelf handelt als coach en houdt zich bij het opstellen van het coachplan, bij het coachingstraject en bij de afsluiting met de cliënt aan de geldende beroepscodes.   

Inhoud

Bij de start van Psychologie in Praktijk-Gezondheidsvraagstuk 2.2B wissel je met een ander duo van cliënt. Je gaat samen met je duopartner bij deze voor jullie nieuwe cliënt met een veranderbehoefte op het gebied van (werk &) gezondheid een coachingsplan opstellen en uitvoeren. Je handelt hierbij volgens de geldende beroepscodes. In de verplichte bijeenkomsten leer je hoe je met behulp van gesprekstechnieken de veranderbehoefte kan concretiseren en samen met de cliënt het doel van het coachingstraject kan formuleren. Ook leer je onder begeleiding van de docent een coachingsplan op te stellen voor een kort coachingstraject van 3 momenten. Je dient als duo een Go te hebben op het coachingsplan. Dit plan voer je samen met je duopartner buiten de verplichte bijeenkomsten uit bij je cliënt, waarbij je tussentijds onder begeleiding van de docent tijdens de bijeenkomsten én in samenwerking met de cliënt het verloop en de opbrengsten van het coachingstraject evalueert en zonodig bijstelt. Tot slot leer je hoe je de nog te boeken progressie kan koppelen aan de oorspronkelijke doelen van het coachingstraject en hoe je daarover in gesprek kan met de cliënt. Je rondt deze cursus af met een portfolio, waarin je bewijsstukken opneemt voor je coachingsvaardigheden, je ethisch handelen en een reflectie op je eigen waarden en deugden bij je handelen als coach.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies