Vak: Psychologie in Praktijk – Gedragsverandering in groepen 2.1A credits: 5

Vakcode
TPVB24GVG21A
Naam
Psychologie in Praktijk – Gedragsverandering in groepen 2.1A
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
S. Buwalda
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Actieve participatie - Actieve participatie
  • Opdracht (schriftelijk verslag) - Opdracht

Leeruitkomsten

De student onderzoekt binnen een semi-professionele context met behulp van deskreseach, kwalitatieve dataverzamelingstechnieken en verworven kennis over trainingsontwerp in groepsverband op een voorgestructureerde wijze en met verworven psychologische en methodologische kennis een bestaande training binnen het domein "Mens & Maatschappij" en beschrijft de methode, resultaten en conclusie van dit onderzoek in een schriftelijk verslag (niveau A).    

a. De student gebruikt in groepsverband de geleerde kennis over groepsdynamica, gedragsbeïnvloeding, wereldburgerschap, kwalitatieve onderzoeksmethoden en de interventiecyclus in een training en kan met behulp van die kennis een evaluatie en analyse uitvoeren en beschrijven. 

b. De student kent verschillende manieren van deskreseach en maakt hierin individueel passende keuzes tav kwalitatief goede en kwalitatief minder goede bronnen.   

c. De student kent de APA-richtlijnen tav correct brongebruik en past deze consequent en correct toe bij de individueel gekozen bronnen in het schriftelijk groepsverslag.   

d. De student kan in groepsverband een onderzoeksvraag/ontwerpvraag opstellen, die voortvloeit uit de praktijksituatie en deskresearch en kan die operationaliseren in een passend kwalitatief meetinstrument binnen een passende en ethisch verantwoorde onderzoeksopzet.    

e. De student kan in groepsverband de onder de doelgroep van de training verzamelde kwalitatieve data thematisch analyseren en beschrijven.   

f. De student kan in groepsverband de werkzame factoren van de training en de behoefte van de doelgroep ordenen, beoordelen en afwegen. De student doet dit aan de hand van de geanalyseerde informatie vanuit de deskresearch en kwalitatief onderzoek om te komen tot een beschrijving van het gewenste gedrag (de eindterm).   

g. De student beschrijft in de discussie in groepsverband de opzet en uitvoering van de opdracht elementen uit de ethische theorieën en stromingen. 

Inhoud

Nadat je de eerste paar weken bij Basiskennis Psychologie 2.1 kennis over groepsdynamica, gedragsbeïnvloeding, wereldburgerschap, kwalitatieve onderzoeksmethodieken en de interventiecyclus hebt vergaard, ga je in Psychologie in Praktijk - Gedragsverandering in groepen 2.1A aan de slag met het onderzoeken van een bestaande training/workshop. De cursus start met het volgen van die bestaande training/workshop. In de verplichte bijeenkomsten leer je vaardigheden om een systematische analyse uit te kunnen voeren met behulp van literatuur en interviews. In een groep van 4 à 5 studenten ga je de geleerde vaardigheden onder begeleiding van een docent toepassen met als doel een bestaande training/workshop te evalueren en analyseren op inhoud, werkzaamheid (leerdoel) en aansluiting bij de doelgroep. Naast deze bijeenkomsten ben je zelfstandig en met je groep bezig met het uitvoeren van de opdracht. Deze cursus sluit je af met een schriftelijk verslag, waarin je samen met je groepsgenoten jullie analyse beschrijft en komt tot een beschrijving van het gewenste gedrag dat jullie met de training willen bereiken (de eindterm). Voorafgaand aan de toetsing krijg je meermaals feedback op de analyse van studiegenoten en de begeleidende docent. 

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies